Politiek en Geloof

[Commentaar] Rug recht en moet opgeheven hoofd

Tijdens EO-uitzending De Vijfde Dag van 2 februari, waarin twee jonge vrouwen met nikab hun verhaal deden, zegt een van de twee, Semra Yilmaz: “Het begint met niet laten besnijden, halal vlees mag niet; niet diervriendelijk, nu boerkaverbod, straks weer ‘kinderen moeten deze opvoeding krijgen’, het wordt steeds meer, ze bemoeien zich steeds meer met je huis eigenlijk. Je bent niet vrij”.
Kees van der Staaij vat in dezelfde week de kritiek op Different, een christelijke GGZ-instelling voor de behandeling van depressieve klachten bij homoseksuelen, op als een uiting van het steeds meer christen-vijandige klimaat in Nederland. Niet alleen door christenen, maar van verschillende kanten wordt geklaagd dat Nederland aan de godsdienstvrijheid knaagt.
Het lijkt er inderdaad op dat de ruimte voor godsdienstige uitingen in het openbaar verkeer afneemt, maar vanuit een angstige houding naar het ‘gure klimaat’ wijzen is niet de oplossing. Nog altijd is Nederland een van de landen met de grootste godsdienstvrijheid; de tolerantie is groot, ondanks schandalen zoals het misbruik in kerken. Onder politici bestaat bijvoorbeeld nog altijd veel draagkracht voor de belastingvrijstelling van giften aan kerken. Nederland en geloofsvijandiger klimaat vormen niet het probleem van gelovigen, het probleem ligt bij de gelovigen zelf.
Het lukt de kerk nauwelijks om het maatschappelijk belang van de kerk zichtbaar te maken, de inhoud van de christelijke boodschap staat steeds verder van veel Nederlanders af, kerkleden slagen er nauwelijks in om het geloof in de dagelijkse praktijk vorm te geven. Daarom moeten gelovigen met elkaar in debat gaan om opnieuw te achterhalen waar zij voor staan, waar zij hun eigen plek in de samenleving kunnen innemen en daar zichtbaar en herkenbaar te zijn op een manier dat ook niet-gelovigen en andersgelovigen herkenning en waardering vinden in het leven van christenen.

Door intern debat kunnen christenen het geloof ook naar buiten toe veel beter helder maken en verdwijnt het onbegrip voor gelovigen in de Nederlandse samenleving. Door deze website wil Vrijzinnig Evangelisch een bijdrage leveren aan dit debat, zodat wij samen met andere christenen onze rug kunnen rechten en kunnen staan voor wat wij geloven. Niet uit angst om vrijheid te verliezen, maar uit zelfvertrouwen en met opgeheven hoofd, gericht op de toekomst.