Categorieën
Cultuur Kerk

Bijbel, bier en borrelnoten

Marco van Vuuren, Vrijzinnig EvangelischMarco van Vuuren

Zelfs de hechtste gemeenschap is verdeeld in subgroepen of subculturen. Ook kerkelijk Nederland ontsnapt hieraan niet. Natuurlijk vindt de kerk zijn eenheid in verscheidenheid, een verscheidenheid die zich laat kennen in onder meer jeugdgroepen, studiekringen, gebedsgroepen, het senioren-verband en natuurlijk ‘all-time-favorite’ de vrouwenvereniging. Daarnaast heeft tegenwoordig elk zichzelf respecterende gemeente een mannengroep. Een fenomeen dat ik graag eens onder de loep neem.

Een aantal jaar geleden werd ik door een ‘broeder’ uitgenodigd de nieuw gestarte mannengroep te bezoeken. Ik besloot aan de uitnodiging gehoor te geven. Op dat moment kon ik nog niet beseffen waar ik aan begon. Om al the hoge verwachtingen te voorkomen zeg ik maar meteen dat het mijn leven niet heeft veranderd. Mijn agenda des te meer. Naast de mannenavonden heb je namelijk ook nog mannendagen, mannenweekenden en voor de vroege vogels het maandelijkse mannenontbijt. Behalve de laatstgenoemde variant heeft elke activiteit mijn agenda gevuld.

Een select gezelschap mannen was deze eerste avond van mij bij elkaar gekomen om onder het genot van een bak koffie en wat koek van ‘small talk’ tot ‘big issues’ te bespreken. Een goede bijbelstudie, een diepgaande gedachtewisseling en een stukje cafetariapastoraat, het kan mij allemaal bekoren. Toegegeven, die hand met borrelnoten en het biertje achteraf doen ook wonderen. Alles bij elkaar was het genoeg om het niet bij één bezoek te laten. Na een aantal mannenavonden was ik helemaal ‘om’ en behoorde al snel tot de harde kern.

Ik zou nog jaren door kunnen gaan met allerlei mannenactiviteiten – en misschien doe ik dat ook wel – maar niet voordat ik weet wat mij zo trekt. Dat is nu mijn zoektocht. Gaat u met mij mee? De komende weken meer over dit onderwerp.

Marco van Vuuren verkent tweewekelijks de identiteit van de mannenbeweging. Hij laat door de alledaagse details van de beweging zien vanuit welke theologische en maatschappelijke wortels deze opereert en welke doelen de beweging (bewust of onbewust) nastreeft. De complete serie vindt u hier.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.