Categorieën
Cultuur Wetenschap

Bang om onwetend te zijn

Wie van het christendom een ‘aannemelijke theorie’ maakt, zoals de creationisten, verliest juist het geloof. Volgens Marthijn Keijzer is dat de verkeerde verdediging, één die voortkomt uit angst. Keijzer zoekt de belangrijkste antwoorden liever in geloof.

Marthijn Keijzer

Daar zitten we dan, onderuit gezakt in zachte stoffen stoelen, maar zo dicht op je buurman dat slaande ruzie onvermijdelijk is. Het gekakel van de zesduizend mensen in de zaal overstemt ieder geluid dat van het podium afkomt. Uiteindelijk lukt het de presentator (Rob de Raad, voorzitter van de Theologische Vereniging van de zevendedagsadventisten, red.) echter om de zaal stil te krijgen, maar een verademing is het niet. De man, gekleed in een pak dat lijkt gekocht te zijn bij Centraal Beheer Achmea, heet ons van harte welkom op deze avond waarin wij ‘vermaakt’ zullen worden met een wetenschappelijk verhaal over schepping en evolutie. Hij vertelt ons de typische huisregeltjes die daarbij komen kijken en de avond begint.

Het woord ‘wetenschappelijk’ zorgde zojuist nog voor een beetje opluchting, maar die hoop vervliegt op het moment dat de bedenker van de film komt binnengewandeld. Een Duitser ‘aus Tirol’ (Henry Stober, red.) die zojuist zijn blokhut uitgerold lijkt te zijn en nota bene ook nog wereldreiziger is. Het valt mij nog mee dat de film niet met Comic Sans word ingeleid. Dit avondje Orpheus zullen we nooit meer vergeten.

Verademend, ronduit verademend is het eerste deel van de film, dat bestaat uit een hoorcollege van Walter Veith. De man spreekt weliswaar Duits, maar heeft een pak aan en komt uit Zuid-Afrika. Hij is een voormalig evolutionist en atheïst en heeft daarmee recht van spreken. Mijn waardering voor deze man stijgt zelfs nog meer als hij met een manifest komt dat elf duizend geestelijken hebben ondertekend. Hierin wordt aangegeven dat de evolutietheorie niet het geloof ondermijnt, geen tegenspraak vertoont met het geloof en vooral niet als slechts een theorie moet worden opgevat. Dat zijn nog eens elfduizend geestelijken. Zonder angst durven zij voor de waarheid te staan: Dat wetenschap geen waarheid is en geloof geen wetenschap. Met diep respect kijk ik op naar deze welgeleerde mannen, tot de bom inslaat. Het was een explosie die in magnitude de oerknal voorbijstreeft en mijn hoofd met een vernietigende klap in mijn handen laat vallen. De zojuist nog in het manifest benoemde geestelijken worden door de Zuid-Afrikaan verketterd tot bijbelverraders die niet onderdoen voor Jean d’Arc en Maarten Luther. Hun persoonlijke mening eindigt in de doofpot, hun dapperheid op de brandstapel.

Gedreven door de angst om vervolgens zelf te verketterd worden, begint hij een vurig betoog af te steken. Alles was hem plotseling duidelijk geworden, niet evolutie is de oorzaak van de soortendiversiteit, nee dit gebeurde slechts door het in en uitschakelen van genen. Alsof wijzelf en alle dieren met ons de nieuwste kermis attractie zijn, waarbij je voor de prijs van andere omstandigheden een leeuw kan omtoveren tot jouw lievelingshuiskat. Het is nu al het fenomeen van het jaar, dat een straatverkoper zijn weg vindt tot het podium. De dure woordjes heeft hij wel geleerd, maar dat het onderzoek vergt om dingen te bewijzen was tijdens zijn ambitieuze weg naar de top er een beetje bij ingeschoten. En dat het belangrijkste boek op dat pad misschien wel niet alle antwoorden heeft, kwam nog niet eens in zijn angstigste dromen voor.

http://www.youtube.com/watch?v=4XSsVHsTfQc

Een tergend half uur later leek het haast een verademing om de visite uit Oostenrijk weer op bezoek te krijgen. Duidelijk onder de indruk van het voorgaande betoog vertelt hij ons dat we na de pauze een film te zien krijgen waar we onze vingers bij kunnen aflikken: De schepping, de aarde is getuige. Een ambitieuze titel, dat zeker, en aangezien de avond niet veel slechter kon worden zag ik er al naar uit.

Het kon wel slechter. Evolutionisten, atheïsten, agnosten en pantheïsten waanden zich in de grootste komedieshow van hun leven. Zij zouden waarschijnlijk wel begrijpen dat hun theorie nog niet compleet is, maar deze zeventig minuten durende film, met als spannendste element een rode waterdruppel, was in ieder geval het bewijs dat ons geloof de antwoorden helemaal niet heeft. Ik hoopte dat we de climax hadden bereikt toen pontificaal naar voren kwam dat dag en nacht drie dagen eerder bestonden dan zon en maan. De allerlaatste restjes hoop op een goede afloop vervlogen op het moment dat via een prehistorisch Photoshopeffect een man opstond van onder een laagje fijn geknede potgrond. Het koste mij een rib uit mijn lijf om te zien hoe de man met zijn eigen rib hand in hand door de tuin loopt. Blote billen en een botox glimlach maken de wanvertoning af.

Is dit nu de manier waarop wij naar buiten treden? Wat heeft de discussie over schepping en evolutie te maken met geloof en Christus? Behalve dat je in beide moet geloven, lijken we niet in staat om in beide te kunnen geloven. Sterker nog: door niet in schepping te geloven, lijken we geloof in het geheel af te schaffen. Het is een angstige reactie dat -door geloof- men misschien wel gaat geloven dat wetenschap niet alle antwoorden heeft, maar zij (aanhangers van het creationisme, red.) zijn juist degenen die het schetsontwerp maken van een nieuw geloof. Een nieuw geloof dat zijn kruistocht start op de scholen, waar door een strenge doctrine ‘geloof’ wordt uitgebannen uit de woordenschat en ‘een aannemelijke theorie’ zijn plaats inneemt. Gelukkig zijn er nog christenen die weten wat het woord geloof betekent! Toch…?

Maar nee, onze verdediging is nog stomper dan de tong van Job Cohen in de Tweede Kamer; overduidelijk verkeerd geplaatst. Het is de angst voor onwetendheid die ons drijft tot het maken van ‘een aannemelijke theorie’, maar wat eigenlijk is: het christendom.

Geen theorie, een geloof, dat is er eentje waar je in moet geloven en dan mag hopen dat je juist zit, omdat het bewijst wat niet bewezen kan worden. Nee, het geeft niet alle antwoorden, maar misschien wel de belangrijkste.

“Science without religion is lame,
religion without science is blind.”
Albert Einstein

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

3 reacties op “Bang om onwetend te zijn”

He Marthijn het enige wat me stoort is de opmerking over JC, verder zijn we het wel eens.
Frank Keijzer