Categorieën
Cultuur Kerk Politiek en Geloof Wetenschap

Weekoverzicht week 17-2012

Vanzelfsprekend deze week veel over de hel, ‘want de hel is hot’. Vrijzinnig Evangelisch zet een ruime selectie opinies over de hel en de discussie hierover op een rijtje en legt uit waarom je ieder artikel (niet) moet lezen.

Het Reformatorisch Dagblad schreef een bijdrage waarin de drie deelnemers van het ND-debat Hemel en Hel gebalanseerd worden gebracht. Tim Vreugdenhil: “Ik ben beperkt en niet in staat de Bijbel onfeilbaar uit te leggen. Zelfs de kerkvaders voerden verhitte debatten over hemel en hel.” Gezien de achterban van het RD ook een moedige en open weergave van de avond.

Een verrassende vraag over dit onderwerp is die van Piet van Die:

“Alle deelnemers aan het gesprek zoeken in de Bijbel steun voor hun visie. Ze bedoelen daarmee natuurlijk te laten zien dat God aan hun zijde staat. Maar – zo luidt mijn vraag – moeten wij het altijd met God ééns zijn? Stel dat de Bijbel inderdaad een eeuwige hel leert, zoals sommigen zeggen, moeten wij daar dan ook in berusten? “

Voor Tot Heil des Volks-directeur Henk van Rhee is dat bijna blasfemie: “Ik vind het triest te moeten constateren dat er in Nederland komende donderdag kennelijk een debatavond nodig is om te kunnen vaststellen dat er nog een hel is. Hoe blind kun je als Bijbellezer zijn?”

Tom van Dijk schreef een brochure over christelijk universalisme. Volgens hem is het geloof in een eeuwige straf voor ongelovigen onbijbels. In de brochure onder meer het volgende citaat:

“De teksten over oordeel en over scheiding gaan vergezeld van teksten over verzoening, die niet beperkt is tot enkelen: de volken zullen in haar licht leven; alle volken zullen komen en God aanbidden.”

Genoeg over de hel, hoewel sommigen een theologisch symposium als een stukje hel op aarde zullen zien. Op een eigen Facebookpagina de meeste, zo niet alle, berichten over het symposium en het boek.

Het rooms-katholieke CU-lid Remco van Mulligen dient 12 mei een resolutie in op het ledencongres van de ChristenUnie, waarin hij oproept tot een heldere uitspraak van de partij dat rooms-katholieken welkom zijn als lid van de partij:

“Het ledencongres […] spreekt uit dat Rooms-katholieken die kunnen instemmen met beginselen en standpunten van de ChristenUnie, van harte welkom zijn als partijlid. Dat rooms-katholieke en protestantse partijleden in alle opzichten op gelijke voet staan, en de partij actief mogen dienen in politieke functies.”

Het universum heeft een begin, zegt Technology Review in een behoorlijk ingewikkeld artikel. Voor de wetenschappers onder de lezers.

Gelukkig bleek het bericht achteraf nep, maar na een bericht van Al Arabya schreef het Algemeen Dagblad dat mannen tot zes uur na de dood van zijn echtgenote seks met haar mogen hebben. Laat ook zien dat (met name buitenlands) nieuws te gemakkelijk overgenomen wordt, zeker als dat de vermeende achterlijkheid van moslims bevestigt.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

2 reacties op “Weekoverzicht week 17-2012”