Cultuur Kerk Politiek en Geloof Wetenschap

Weekoverzicht week 18-2012

Dankbaar is R. Bisschop in het Reformatorisch Dagblad voor het Koninklijk Huis. Maar het is oppassen geblazen om God, het Koninklijk Huis en Nederland te veel als gelijke grootheden te zien:

“Maar al te gemakkelijk laten we ons meeslepen in een algemeen gevoel van verbondenheid (maar aan wat?) en in een oppervlakkig religieus getint nationalisme. […]Allereerst is daar het bezwaar tegen de uitdrukking (‘God, Nederland en Oranje’, red.) als zodanig. De suggestie die ervan uitgaat, alsof het om drie gelijkwaardige grootheden gaat, moet een rechtgeaard calvinist doen gruwen. De Schepper van hemel en aarde, de Almachtige, kan en mág niet op deze wijze in ons kleine deel van Zijn schepping getrokken worden.”

Volgens Volkskrant-columnist René Cuperus is het wandelgangenakkoord van de Kunduz-coalitie vooral slecht voor het land. De coalitie zou het midden niet goed vertegenwoordigen. “En toen kwam er dus Het Akkoord. Als een heilig neerdaalsel uit de Afghaanse provincie Kunduz“, duidt hij het akkoord in religieuze termen. Vrijzinnig Evangelisch is enthousiaster.

In de Palestijnse gebieden neemt de vrijheid voor journalisten af, zeggen Palestijnse mensenrechtenorganisaties in Trouw: “We zien een nieuwe trend als het gaat om het arresteren van journalisten en het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting“, zegt Shawan Jabarin, directeur van de Palestijnse mensenrechtengroep Al Haq. “Ik weet zeker dat veel mensen bang zijn en eerst tot tien tellen voordat ze iets zeggen.”

Gaat de positie van christenen in Egypte vooruit door de Arabische Lente en de presidentsverkiezingen? CV-Koers laat vier christenen aan het woord:

“De kerk wordt gevormd door mensen. Als die mensen bang zijn, is de kerk bang. De kerk bestaat uit mij en alle andere mensen. We kunnen hun niet vertellen niet bang te zijn als we zelf bang zijn. Angst is een gevoel, dat kun je niet veranderen.”

Een student in Canada is voor vijf dagen geschorst vanwege het dragen van een t-shirt met de tekst: “Het leven is verspild zonder Jezus“. Volgens de leiding van de school is dat omdat dit t-shirt direct de religieuze opvattingen van anderen aanvalt.

Beeldend kunstenaar Meg Hitchcock knipt religieuze boeken in stukjes om de letters in kunst te verwerken. Zo heeft ze een tekst uit Openbaring gelegd uit letters uit de koran. Hitchcock heeft naar eigen zeggen nog weinig kritiek gekregen, omdat ook moslims inzien dat dit kunst is.

In Ierland krijgt het paganistische huwelijk, evenals niet-religieuze huwelijken, dezelfde wettelijke status als het christelijk huwelijk.

Hoewel religieuze mensen ethischer denken en handelen, heeft een narcistische houding bij religieuzen een groter effect op het ethisch denken en handelen dan bij niet-religieuzen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Journal of Business Ethics. “De studenten gaven antwoord op vragen zoals over hoe religieus zij zijn, hoe vaak zij naar de kerk gaan en hoe belangrijk religie is in hun leven. De studenten die door de onderzoekers werden gekarakteriseerd als toegewijde christenen gaven betere ethische oordelen.” Maar, als je narcisme meegenomen wordt in de beoordeling, dan scoren de meer narcistische studenten veel lager op het ethische oordeel, aldus het onderzoek. Vooral religieuze participanten scoren dan slecht.

Je gereedschap goed kiezen is volgens Marc de Vries de manier om je ongelovige kennissen en vrienden te bereiken. Dat zei hij op de conferentie van het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG): “Een goede timmerman heeft een gereedschapskist bij zich en haalt daaruit wat hij nodig heeft. Je moet flexibel zijn.

Volg Vrijzinnig Evangelisch op twitter voor de belangrijkste berichten het allereerst.