Categorieën
Cultuur

Waar is de leeuwin?

Evert te Winkel

David Wagner is de gevierde man van nu, hoofdspreker op de ‘Trin-revivalweek’. En als hoofdspreker mocht Wagner ‘profeteren’. David Sörensen heeft met de ‘profetie’ meegeschreven en ik citeer uit zijn aantekeningen. Hier kun je het terugluisteren.

“De vierde soort leeuw is de leeuw van Judah en God gaat al zijn leeuwen vrijzetten en maken als de leeuw van Judah, die een ontzettend sterke BRUL HEEFT NAAR VEEL MEER VAN GOD, die zich niet laat muilkorven, maar die brult:

MEEEEERRRRR!!!!!

God herstelt de brul om MEER! Meer van God. De roep naar datgene van God wat nog niet gekend is. Er komt een generatie jonge leeuwen, die zich zullen uitstrekken naar dat van God dat niemand heeft gezien.”

Het verhaaltje van Wagner gaat over leeuwen, waarvan hij vier soorten herkent: Die in de dierentuin, die in het circus, de verwonde leeuw en de leeuw van Juda, uit het citaat hiervoor. De vrije leeuw van David Wagner, die je overigens ook bij onder meer de Waardevol Leven Gemeente tegenkomt, doet denken aan De ongetemde man van John Eldredge. Het gebruik van deze termen, met onder meer: ‘brullen’, ‘vrijzetten’, ‘meer’, en ‘nieuwe generatie’ laat zien dat dit een specifiek charismatische boodschap is. Vrijzetten is zelfs een term die exclusief charismatisch is, het is een veel te letterlijke vertaling van het Engelse ‘set free’.

Meer nog roept het bij mij een beeld op van mannelijke eigenschappen zoals autoritair gedrag, geldingsdrang en inderdaad de ideeën van Eldredge. Met die associatie, van grote nadruk op mannelijkheid, is het opvallend dat de leeuwinnen in het hele verhaal van Wagner totaal geen rol spelen. Ze zijn er niet. Wagner richt zich met deze ‘profetie’ in het geheel tot de mannen, alsof het een mannenavond is. Dat is vanzelfsprekend niet zo. Ik vraag me af waarom hij dat doet.

Evert te Winkel neemt de column vandaag over van Marco van Vuuren vanwege de vakantie.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

Één reactie op “Waar is de leeuwin?”

Wat een lang verhalen om te vertellen dat Marco op vakantie is.