Categorieën
Politiek en Geloof

Twee commentaren nader bekeken

Journalistieke keuzes, vrijzinnig evangelisch, Evert te Winkel, opiniewebsites, christelijkVorige week [artikel verwijderd bij verhuizing] heb ik vanwege tijdgebrek alleen heel kort uitgelegd wat de bedoeling is van een commentaar. Deze week leg ik twee concrete voorbeelden uit. Het eerste voorbeeld is het commentaar ‘Vertrek Wilders uit de macht is een zegen’, door mij geschreven. Nadat ik het geschreven had vroeg ik om commentaar van Mark Peter van der Bijl, waarop hij zei dat hij het er wel mee eens was, op één zin na: “Dat zal zijn eigen achterban feilloos doorzien.” Begrijpelijk, deze zin is behoorlijk sterk uitgedrukt.

Voor mij is het belangrijk om te weten of Marco van Vuuren of Mark Peter het met mij eens zijn. Tenslotte zijn zij ontzettend belangrijk voor deze website en wil ik ook bij hen draagvlak vinden voor de mening van de site. Momenteel ‘zijn’ zij samen met mij de site. Draagvlak zoeken bij hen maakt het commentaar ook sterker, juist doordat ik er niet de randjes opzoek, wat ik normaal meer doe, maar juist de nuance zoek, zijn de lezers ook eerder geneigd om het over te nemen. Dat neem ik tenminste aan.

Wat ik wel in alle gevallen probeer is ervoor te zorgen dat het commentaar een duidelijk andere insteek heeft dan het artikel waarnaar ik verwijs. Het artikel dus op Vrijzinnig Evangelisch zelf. In het laatste commentaar ‘Hullie zijn ook gelovig!’ durf ik niet met zekerheid te zeggen dat ik daar goed in geslaagd ben. De argumentatie lijkt wat op elkaar, alleen de uitsmijter is heel anders: Dat Donner vooral de indruk wekt dat het geloof op zich nergens voor staat. En ik ben blij om te zien dat Bram van Dijk zich in het commentaar kon vinden.

Waarom is het zo belangrijk dat het commentaar onderscheiden is van de andere opinieartikelen? Ik heb al uitgelegd dat het commentaar de mening van de site representeert. Dat doen de andere opinies dus niet. Die zijn allemaal op persoonlijke titel, iets wat op Vrijzinnig Evangelisch ook zichtbaar wordt gemaakt door er de naam bij te zetten.

Dat is ook omdat het commentaar gezien wordt als een kroonjuweel, zeker in de krant, maar ook op Vrijzinnig Evangelisch. Bij een commentaar neem je als redactie wat afstand van het nieuws, je denkt er nog een keer extra over na en probeert maximaal de vinger op de zere plek te leggen. Dat lukt beter doordat je wat afstand neemt. Als er eigenlijk niets aan de hand is zie je dat ook sneller, trouwens. Die afstand is heel erg belangrijk.

In de schrijfstijl zie je dat ook terug, een woord als ‘ik’ kom je er normaal gesproken niet tegen. Het is namelijk niet de mening van een individuele schrijver, hoewel er meestal maar één auteur van een commentaar is, maar de mening van de website.

Evert te Winkel

Alle columns over de journalistieke verantwoording.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.