Categorieën
Politiek en Geloof

Goed dat Obama opstaat voor homohuwelijk

barack obama, homohuwelijk, gelijke berechting homo's
Barack Obama, foto: whitehouse.gov

“Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden.” Het zijn christelijke redenen die Obama overhaalden om voor het homohuwelijk te zijn. Evert te Winkel is blij met Obama’s mening en vindt dat Nederland wat kan leren van de wijze waarop de Amerikaanse president met dit onderwerp omgaat.

Evert te Winkel

President Obama is de eerste Amerikaanse president die zich openlijk uitgesproken heeft voor het homohuwelijk. Dat deed hij, na langdurig twijfelen, woensdag in ABC’s Good Morning America, waar hij onder meer zei dat hij “er altijd van overtuigd is geweest dat homoseksuele en lesbische Amerikanen gelijk behandeld moeten worden.” De manier waarop de overtuiging van Obama tot stand kwam kan Nederlanders wat leren.

Eerder twijfelde Obama nog of het ook nodig was om het huwelijk toe te staan, ook omdat sommige Amerikanen er vanwege religieuze redenen grote moeite mee hebben. Volgens Obama ontwikkelde hij zich hierin toen hij tijdens zijn presidentschap zag hoe homoseksuelen in landen als Irak en Afghanistan voor hem vechten en “zich bezwaard voelen, ondanks dat Don’t Ask Don’t Tell is afgeschaft, omdat zij zich niet in het echt kunnen verbinden. Op een bepaald moment werd voor mij duidelijk dat ik verder moest gaan en duidelijk moet maken dat stellen van gelijk geslacht moeten kunnen trouwen.”

http://www.youtube.com/watch?v=kQGMTPab9GQ

Eerder zei Obama al dat het zien opbloeien van vrienden, familie en kinderen van homostellen zijn opvattingen over dit onderwerp beïnvloedden.

In de VS is sinds kort een meerderheid die het homohuwelijk steunt, blijkt uit de laatste peilingen. De trend wijst op een steeds grotere acceptatie. Politiek lijkt het dus een verstandige stap, zeker gezien het feit dat de jongeren een veel grotere acceptatie voor het homohuwelijk hebben dan de ouderen. In de toekomst neemt, valt te voorspellen vanuit de huidige statistieken, dit nog verder toe. Het is niet ondenkbaar Fox News-presentator Shepherd Smith gelijk heeft al hij zegt dat de Republikeinen aan de ‘wrong side of history’ staan. Tegelijkertijd ziet slechts vier procent van de Amerikanen kwesties over religie, ethiek of het gezin als het belangrijkste probleem van het land. Of het politiek gezien verstandig was zien we bij de verkiezingen, of zelfs later. Obama zegt dat de overweging niet politiek, maar juist religieus geïnspireerd was:

“Dit is iets waar we (Obama en zijn vrouw, red.) de afgelopen jaren over gepraat hebben en zij denkt er hetzelfde over als ik. En dat is dat ik het, en zij ook, als het erop aankomt heel belangrijk vind hoe wij andere mensen behandelen. We zijn beide praktiserende christenen en onze opvatting hierover kan wrijving opleveren met de opvattingen van anderen. Maar wanneer wij denken aan ons geloof, aan de bron daarvan, is dat niet alleen het offer van Christus, maar ook de Gouden Regel: Behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden. “

Voor Obama betekent dit dat ook de homoseksuele of lesbische medeburger dezelfde rechten verdient als de heteroseksuele. Ongeacht of een groep christenen daar moeite mee heeft, hoewel Obama deze op een niet-veroordelende wijze toch bij zijn opvatting betrekt. De vrijheid die de christenen hebben, en Obama verwijst hier ongetwijfeld zeer bewust naar zijn eigen geloof, geldt ook voor anderen.

In Nederland is het homohuwelijk, en homoseksualiteit in het algemeen, meer geaccepteerd dan in de VS. Dat heeft er mee te maken dat Nederland een progressievere samenleving is, maar laten we wel wezen, ook onverschilligheid speelt hier een rol. In Nederland worden tegenstanders van het homohuwelijk al snel in het hokje ‘achterhaald’ gestopt. In de VS is dit veel meer een onderwerp van inhoudelijk debat, waarbij verschillende opvattingen zichtbaar worden. Omdat religie in de politiek veel meer een rol speelt dan in Nederland(dat heeft natuurlijk niets te maken met scheiding tussen kerk en staat, wat sommige mensen in Nederland wel plegen te denken), speelt de positie ten opzichte van het homohuwelijk in religieus opzicht ook een grotere rol. Die verschillen zijn niet zo opvallend, maar wel bepalend voor de manier waarop het debat gevoerd wordt. Een Amerikaanse president moet geloof bewust betrekken bij de manier van politiek bedrijven. Obama doet dat ook.

Obama legt heel bewust uit welke overweging vooraf ging aan zijn keuze en motiveert deze religieus. Maar hij laat ook zien welke worsteling hij daarbij doormaakte. Uiteindelijk heeft Obama zich uitgesproken voor meer vrijheid voor homoseksuelen. Dat is een goede zaak. Zonder een oordeel over anderen uit te spreken staat Obama duidelijk op voor de gelijkberechting van homoseksuelen.

En dit is dan weer jammer:

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

1 reactie op “Goed dat Obama opstaat voor homohuwelijk”