Cultuur Kerk Politiek en Geloof Wetenschap

Weekoverzicht week 20-2012

Opwekking is het thema van dit weekoverzicht. Vandaag een aantal opwekkingen en hoe deze oprispingen van charismatische geestelijkheid tegenwoordig ook heten. Verder zondag over een week een artikel op Vrijzinnig Evangelisch over de welbekende opwekkingsbundel. Is het eigenlijk wel goed als alle kerken deze liederen zingen?

“Heidi Baker, die wereldwijd bekend staat voor haar genezingswonderen, spendeert een derde van ieder jaar aan het preken in charismatische gemeenschappen, waar mensen geroutineerd het bewustzijn verliezen en op de grond vallen en het bewustzijn verliezen of ongecontroleerd schudden en lachen op de vloer. […] De afgelopen jaren zijn alle doven in het gebied Chiure door gebed genezen, zegt ze. Dat is niet het enige, claimt ze, veel doden zijn opgewekt, voedsel vermenigvuldigde, kreupelen en blinden genazen en het evangelie verspreidde als vuur.”

Genezing als water, als je de verhalen van Heidi Baker zelf moet geloven. Christianity Today is er even enthousiast over. Je kan het artikel doorklikken. In het artikel wordt verwezen naar een wetenschappelijke paper over de genezing van doofheid door gebed van de Bakers in Mozambique, van de Southern Medical Assocation, met hier de link. Er is ook kritiek:

“Waar ik zeker van ben is dat er grote feilijke onjuistheden staan in de verhalen van de Bakers over hun bediening in combinatie met de nieuwe apostolische reformatie (wat dat laatste ook mag zijn, red.).”

De echte opwekking vindt natuurlijk niet ver weg bij Heidi Baker plaats, maar hier in Nederland, bij festival 316, zegt Joop Gankema:

“Hier in Fryslân gaat het gebeuren. Hier gaat een generatie opstaan die Nederland op zijn kop zal zetten.”

Misschien een nogal ander opwekkingsverhaal:

Totdat je favoriete oom de advocaat, wiens hobby het is om christenen tot de islam te bekeren, zo onverstandig is een voorganger eerst uit te laten preken voordat hij hem arresteert – en prompt zelf het voorwerp van bekering wordt. […] En als je zijn nieuwe vrienden hoort bidden alsof hun God bij hen in de kamer is en je snorzieke neef ook nog voor je ogen op dat gebed geneest, ga je zelf ook voor de bijl. Hier kan geen voorgevormd moslimgebed tegenop, vijfmaal daags noch levenslang.

Het verhaal van Marten Visser gaat veel meer over het lijden van christenen, zeker als die ook nog eens van de islam tot het christendom zijn bekeerd, dan over opwekking. En misschien daarom juist wel over opwekking. Zoals de tot het christendom bekeerde ex-moslims waar ik eerder over schreef.

Er zijn dus tot het christendom bekeerde ex-moslims, waarvan een deel mogelijk uit het buitenland komt. Gelukkig onderzocht een tweetal CHE-studenten hoe gastvrij zij worden ontvangen. De observaties:

– Kerkdiensten worden erg strak georganiseerd.
– Er wordt vrolijkheid en enthousiasme in de dienst gemist.
– In veel kerken wordt de aandacht voor de Heilige Geest gemist.
– Er wordt emotie bij de medekerkgangers gemist.
– Het is vaak moeilijk om echt jezelf te kunnen zijn.
– Er wordt soms vreemd gekeken naar de allochtonen. Mensen lijken verbaasd te zijn of haast zelfs angstig. Dit gebeurt gelukkig niet veel, maar nog wel in een enkele kerk.
– De projectleden waarderen het als er een praatje wordt gemaakt. Dit gebeurt wel regelmatig, maar dan mist alsnog in sommige gevallen de echte interesse.
– De kerk en haar bezoekers zijn erg gesloten.
– Er zijn veel groepjes in kerken.

Verder:

Klimaatcrisis als zingevingsprobleem

Barmhartigheid: Geenstijl eist op hoge toon dat NCRV de C in de naam waar maakt. Met het advies de link naar Geenstijl verder niet te volgen.

Waar bij Geenstijl soms het kritisch denken totaal afwezig lijkt, er lijkt soms sprake van kuddegedrag, hier een oproep tot kritisch denken:

Misschien is dat dan ook een van de meest revolutionaire dingen die we als Nederlandse Marokkanen kunnen doen: consistent kritisch nadenken over allerlei zaken. Over religie in de persoonlijke sfeer. Over religie in de publieke ruimte. Over de omgang met anderen, zoals mensen die zeggen ‘niet te geloven’, of juist zeggen ‘in iets anders te geloven’.

Volg Vrijzinnig Evangelisch op twitter voor de belangrijkste berichten het allereerst.

Vrijzinnig Evangelisch heeft wekelijks een overzicht van het belangrijkste reli-nieuws en de belangrijkste reli-opinies. Hebben jullie tips om waarmee wij dit aantrekkelijker kunnen presenteren of andere op- of aanmerkingen, dan zijn deze zeer welkom. Stuur een bericht via contact of reageer hieronder.

2 reacties op “Weekoverzicht week 20-2012”

Evert,

De nieuwe apostolische reformatie (NAR) is een extreme charismatische organisatie die geleidt wordt door Peter Wagner en waar diverse extreem-charismatische leiders deel van uit maken. Ze geloven dat God de hele kerk wil leiden door apostelen en uiteraard zijn zij dat zelf. Een aantal van deze gasten zie je weleens op extreem charismatische conferenties in Nederland, vooral groepen die in de ban zijn van ‘revivals’.

zie: http://en.wikipedia.org/wiki/New_Apostolic_Reformation

Die “studie” is echt hilarisch slecht, natuurlijk vind je een significante verbetering wanneer je iemand dezelfde test 2x laat maken, Wat een verspilling van anders toch ook verspilt Templeton-geld.