Categorieën
Cultuur

Voetbal, bier, vlees en seks

Marco van Vuuren

Nadat ik voor John Eldredge’s ongetemde man naar de Vrij Zijn-mannenconferentie was gegaan, om de mannendagman te leren kennen, moest ik ook mijn mannelijkheid beproeven bij de conferentie van De 4e Musketier. Ik zag ook hier direct dat dezelfde conclusie geldt als voor de mannendag van de Vrij Zijn-mannenconferentie: er  is niet echt een mannendag-type. Hooguit kan er een grote gemene deler benoemd worden, namelijk een groot verlangen naar eenheid. Het ‘wij-gevoel’ doet opgeld.

Als er ergens een plek is waar het ‘wij-gevoel’ tot kernwaarde verheven is, dan is het wel bij De 4e Musketier (4MK). De 4MK is een mannenbeweging die mannen traint om te leven ‘voor hun Koning’. Eén en ander is natuurlijk geïnspireerd op de drie musketiers en het ‘één voor allen, allen voor één’ van deze koninklijke helden is dan ook geadopteerd tot lijfspreuk van de 4MK.

Jaarlijks wordt er een ‘4e musketier event’ gehouden. Zo ook dit jaar. Thema ‘Over de Top!’ Op 21 januari 2012 vertrok ik hiervoor naar Ambt Delden om het mee te maken. Het tweede deel van mijn zoektocht was begonnen.

Echte mannen houden van groot, snel, wild, voetbal, bier, vlees en vrouwen (lees: seks), begrijp ik van de mannenconferenties. Al deze zaken zijn te vinden bij het 4MK-event, behalve het andere geslacht. Er is geen vrouw te bekennen, behalve achter een kraampje waar het romantische type aan het eind van de dag een bosje bloemen aan kan schaffen voor zijn vrouw of vriendin. Het kraampje wordt ‘bemand’ door twee vrouwen.

De 1350 die mannen naar het evenement zijn gekomen mogen aan het begin van de eerste samenkomst even een mannelijke oerkreet uiten. Hoewel ze niet echt verwilderd overkomen wordt er toch gretig gebruik van gemaakt. Na dertig seconden verstomt het lawaai en de orde herstelt.

Er zijn een aantal samenkomsten met meer of minder bekende sprekers. De bekendste is Wilco van Rooijen, Nederlands meest bekende alpinist. Tijdens het pauze-programma kan gekozen worden voor ‘auto’s kijken’ (5 stuks), voetballen, pijl-en-boog-schieten, wandelen of een kickboksclinic met ex-kampioen in het kickboksen en ex-topcrimineel Joop Gottmers.

Er moet natuurlijk ook gegeten worden. Iedereen heeft bij aankomst al een lunchpakket in handen gedrukt gekregen. ’s Avonds bestaat het eten uit een zogenaamde musketiersbarbecue, waarbij ook een biertje kan worden genuttigd. Mannen houden van groot, snel, wild, voetbal, bier, vrouwen en bovenal vlees. Een barbecue gaat er dus wel in. Samen een biertje bij de barbecue is goed voor het wij-gevoel. Helaas is er aan de barbecue geen vuur te pas gekomen. Het vlees is gegaard in een militaire gaarkeuken. Op zich nog een hele kunst om zo 1350 mannen van voedsel te voorzien, maar de naam barbecue roept verwachtingen op die de maaltijd echt niet waarmaakt. Jammer.

Marco van Vuuren schrijft een serie over de mannenbeweging. Vindt alle artikelen hier.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

4 reacties op “Voetbal, bier, vlees en seks”

Dit is hilarisch, al die mannendagen zijn hilarisch. Man ben je vooral, of misschien bij uitstek, in een totale gemeenschap, een gemeenschap van andere mannen, vrouwen en kinderen. Mannelijk is de man die spreekt voor de gehele gemeenschap en het leid. Dit ‘man zijn’ heeft weinig tot geen waarde. Vroeger deden mannen het bestuurlijk leven, dat was ook mannen onder elkaar maar het was bestuurlijk: een nuttige functie. Met elkaar bier drinken en auto’s kijken is van weinig nut: het heeft weinig met ‘man zijn’ te maken. Het geeft misschien vrienden en dat is van veel nut, het geeft niet dat je ineens mannelijk bent. Het voorziet dus niet in de leemte die door onze feniministische cultuur is geschapen.

Oppervlakkig beschouwd is ‘dit’ de mannenbeweging, echter laten we niet van de buitenkant af beoordelen of de mannenbeweging enig nut heeft of gewoon alleen maar leuk en gezellig is. Dit is slechts één deel in de serie.
Binnenkort hoop ik het blad MUSK4 (van de Musketiersbeweging) te recenseren. Wie weet wat er allemaal nog komt;)