Categorieën
Media

Karel Smouter: CV-Koers geen schandaalblad

Mark Peter van der Bijl was bij de Open Dag van uitgeverij en drukker Jongbloed. Daar sprak hij onder meer CV-Koershoofdredacteur Karel Smouter.

Mark Peter van der Bijl

Een aantal jaren geleden was ik op een open dag van de bekende bijbeldrukkerij Jongbloed in Heerenveen, waar ik mijn ogen uitkeek. Inmiddels is er bij uitgeverij Jongbloed veel veranderd. Vrijdag en zaterdag was er weer een open dag, ditmaal omdat de firma 150 jaar bestond. Niet zozeer het indrukwekkende drukproces waar Jongbloed een bijna monopoliepositie in Nederland mee heeft opgebouwd is veranderd, maar juist  de uitgeversgroep, die zich op de bovenverdieping van het gebouw bevindt.

Deze uitgeversgroep bestaat uit een steeds uitdijende groep van uitgeverijen van boeken en tijdschriften. Zo werd Medema overgenomen, die de boeken uitgeeft van onder meer Rick Warren en Nederlands productiefste boekjesschrijver Willem Ouweneel. Sinds vorig jaar maken ook tijdschriften deel uit van het Jongbloed imperium, met wellicht als kroonjuweel het blad CV-Koers. Inmiddels zwaait Karel Smouter de scepter op de redactie van dit blad. Ik kreeg de kans om hem even te interviewen.

Het toeval wilde dat ik tijdens de open dag net de workshop Evalueer mee met de CV-Koersredactie binnenwandelde en daar ‘constructief maar kritisch’ het mei-nummer (dat ik ter plekke in mijn hand gedrukt kreeg) mocht mee-evalueren. Tijdens deze evaluatie bespraken we met nog een aantal geïnteresseerden een aantal aspecten van vooral de lay-out van het tijdschrift. Een deel van de workshop bestond eruit dat de redactie (Jan-Kees Nentjes en Eline Kuijper) vertelden waar zij zelf op letten als ze hun eigen maandelijkse evaluatie doen. We kregen (of namen) de gelegenheid om onze mening te geven over wat ons opviel of waarvan we vonden dat het beter kan. Nentjes en Kuijper vertelden dat CV-Koers regelmatig feedback van lezers krijgt, waar beiden erg blij mee zijn.

Na deze workshop kreeg ik de kans om hoofdredacteur Karel Smouter zelf even te spreken. Ik vroeg naar de  veranderingen die hij doorvoerde. “De eerste vraag naar mijzelf en het blad was: ‘waarin willen wij onderscheidend zijn?’ Elk opinieblad moet zichzelf deze vraag stellen”, vindt Smouter.

Om onderscheidend te zijn is gekozen voor vier nieuwe katernen: Behalve de sinds het mei-nummer ingevoerde katernen het Goede (het opiniehart), het Ware (het journalistiek hart) en het Schone (over kunst, cultuur, muziek en boeken) wordt in september de naam van het laatste katern bekendgemaakt, dat over praktisch leven met God gaat.

Smouter ziet zichzelf als de creatieve spil in dit geheel en is blij met de vrijheid die hij heeft gekregen van Jongbloed om iets moois van dit blad te maken. “CV-Koers is onder mijn leiding iets opgeschoven van een puur opinieblad naar een iets meer theologie-achtig blad”, vertelt Smouter, hoewel hij de term theologie hiervoor liever niet teveel gebruikt. Uiteindelijk komt Karel Smouter tot de conclusie dat hij wel een missie heeft die ook bij zijn journalistieke taak hoort: het geestelijke klimaat gezonder maken. “Te vaak is er ontzag voor mensen op hoge posities waardoor ze onaantastbaar worden gemaakt”, aldus Smouter, “maar ik wil daar af en toe doorheen kunnen prikken. Zonder van CV-Koers een schandaalblad te maken.”

Daarmee hoopt Smouter ook de angst van sommigen weg te nemen die kritisch zijn op de journalist sinds de kritische reportages die Karel Smouter maakte over de claims van gebedsgenezing in Birma. “Slechts weinig Trin-aanhangers zegden hun abonnement op na de artikelen van vorig jaar. De meeste Trin-fans (die reageerden) waren blij met de onthullingen.”

Het viel mij zelf (Mark Peter van der Bijl, red.) ook op dat het blad ook wel wat pittige artikelen durft te plaatsten en er niet alleen op uit is om verslag te doen van de status quo van de christelijke wereld. Zo ging het hoofdartikel over het Evangelisch onbehagen als een vervolgonderzoek op het boek van drie jaar geleden Ooit Evangelisch. Een kritisch onderzoek naar de betrouwbaarheid van de cijfers van World Vision is ook een voorbeeld van wat zij zien als de kritische functie van de journalistiek. Een uitgebreid artikel over het voorspoedevangelie van Jong en Vrij vond ik wel wat aan de milde kant.

Wat mij het meeste aanspreekt in CV-Koers is dat het niet de voorspelbare antwoorden en artikelen biedt die je soms in andere christelijke bladen tegenkomt. Dit blad prikkelt tot nadenken en biedt voldoende en afwisselende stof tot nadenken.

Ik was blij verrast om te zien dat twee van de boeken die VrijzinnigEvangelisch.nl ook recent gerecenseerd heeft, hier ook aan bod komen, namelijk Evangelical Theology in Transition (p.36-37) en het boek van Schoonhoven (p.47) waarbij ik jullie het volgende citaat uit CV-Koers niet wil onthouden: “Hoewel Schoonhoven benadrukt dat het om excessen gaat en niet om de héle pinksterbeweging, is het de vraag of de onwetende lezer het kaf van het koren kan scheiden.”

Door Mark Peter van der Bijl

Mark Peter van der Bijl deed naast zijn werk als ict-er een masterstudie Theologie aan de Vrije Universiteit. Eerder studeerde hij in deeltijd Godsdienst Pastoraal Werk aan de CHE in Ede. Van der Bijl geeft in de avonduren les aan een theologische opleiding. Ook is hij auteur van het boek Profetie in context.

Één reactie op “Karel Smouter: CV-Koers geen schandaalblad”