Categorieën
Kerk

Kom gerust nog eens langs

jehova's getuigen, in pak, evangeliseren
foto: Ambrozjo

Evert te Winkel

Kopje koffie? Koekje erbij?

Normaal gesproken ben ik de gastvrijheid zelve, zeer geïnteresseerd in een goed gesprek over geloof. Zeker wanneer dat geloof op een aantal cruciale punten afwijkt van mijn geloof en ik die verschillen niet goed kan duiden. Gesprekken met moslims, waarvan het geloof veel van het mijne afwijkt, en met Noorse Broeders (hoewel van de vrouwelijke variant) heb ik al verschillende keren gehad, zeer tot mijn genoegen.

Misschien wel juist om dit genoegen frustreert het mij dat ik nog nooit een Jehova’s getuige op de koffie heb gehad.

Recent werd er aangebeld. Ik was vrij die dag en zat om negen uur nog aan mijn ontbijt. Voor de deur staan twee mannen in pak, een wat oudere man, ik schat hem tussen vijftig en zestig jaar oud, in een grijs pak, en een man van eind dertig in een donkerblauw of zwart pak. Beiden dragen een stropdas. Grijs Pak doet het woord.

Of ik mij zorgen maak over het oordeel? Nee, niet bijzonder. Wist ik dan wel dat het einde heel dichtbij is? Ook daar ben ik mij nog niet zo van bewust. Geloof ik dan wel in God? Jazeker doe ik dat.

Voor welke organisatie komt u? vraag ik de mannen. “We dragen een pak”, zegt de oudere man. “Dus de meeste mensen herkennen ons wel als Jehova’s getuigen.” Ik niet dus. Ok, zeg ik. “Ik ben aan het ontbijten, als u het kort zou kunnen houden ben ik wel bereid om even naar u te luisteren.” Voor een kopje koffie heb ik nu geen tijd. Het ontbijt is ook belangrijk.

“Ik heb hier”, grijs pak pakt een paar brochures uit zijn tas, “een paar boekjes die u alles uitleggen over de eindtijd.”

“Ik heb geen plannen om Jehova’s getuige te worden”, zeg ik.

“Het kan u helpen om uw gezichtsveld te verbreden”, geeft de man in het grijze pak niet op. Ik wijs het opnieuw af: niet geïnteresseerd.

“Tot ziens”, zegt Grijs Pak. “Tot ziens”, zegt ook zijn blauwpakkige evenknie. ‘Gods zegen’, groet ik vriendelijk. Geen kopje koffie voor de vriendelijke mensen van de Jehova’s getuigen. Gelukkig regende het niet. Maar kom gerust nog eens langs.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

1 reactie op “Kom gerust nog eens langs”