Categorieën
Cultuur

Computercrash is een zegen

computer, religie, mannelijk
foto: Jakub Krechowicz

‘Ga het nu eens een keer fatsoenlijk doen, stom ding!’ Het taalgebruik naar mijn computer toe, als ik er een keer mee praat is dat niet goed, is consequent mannelijk. Dat geldt ook voor mijn muis.

Vreemd is dat eigenlijk, wanneer ik mij als man aan iemand erger is dat meestal aan een vrouw. En ik erger mij regelmatig. Toch blijf ik mijn computer steeds als ‘hij’ benoemen.

Misschien is dat wel de onbevangen manier waarop ik met ‘hem’ omga. Ik deel bijna alles met mijn laptop. ‘Hij’ weet bijna alles van mij. Wat ik ook met mijn laptop deel, ik ervaar niet de spanning die ik wel zou ervaren als de computer een vrouw was. Belangrijkste: De computer is misschien nog wel het meest nuttig als ‘hij’ niet doet wat ik wil.

Als deze niet doet wat ik wil, meestal is dat omdat ik veel te veel tabbladen in mijn beide browsers heb openstaan (met een maximum van ongeveer twintig), dan ga ik lezen. Een boek, op papier. Vaak maar vijf minuutjes, daarna is de laptop aardig tot rust gekomen. En ik ook.

Op deze manier heb ik al verschillende boeken in kleine stukjes gelezen. De boeken met essays van C.S. Lewis gaan het beste, lange verhalen zijn onhandig wanneer je vaak niet meer dan vijf minuten achter elkaar leest. Eigenlijk zou mijn computer dus veel slechter moeten presteren, dan kom ik ook aan de langere verhalen toe.  Wanneer je computer mist, is dat een zegen.

Tijd om boeken te lezen van de grote theologen, dogmatici en mystici. Boeken over de heiligen die een voorbeeld voor ons zijn. Die op een paal gingen zitten, als voorbeeld voor ons. Zich inmetselden. Of die als martelaar gedood werden. Al dat prachtige komt op je pad als je computer crasht.

Maar als je een deadline moet halen kan het soms bijzonder ergerlijk zijn. De kans dat ik voor het laatst op mijn computer gescholden heb is vrij klein. Hij moet ook niet zo stom doen!

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.