Categorieën
Cultuur Kerk Politiek en Geloof Wetenschap

Besnijdenis. Weekoverzicht week 27

Na het verbod op de rituele slacht, dat niet doorging, is nu de besnijdenis aan de beurt. Tenminste, zo ervaren veel gelovigen, met name joden. Een Duitse rechter oordeelde dat besnijdenis strafbaar is.

Rabbijn Raphael Evers voorspelde vorig jaar in VolZin al dat deze kwestie zich in het publieke en politieke debat aan zou dienen:

“Een mogelijk verbod op besnijdenis is van ernstigere aard dan het verbod op de onverdoofde rituele slachting van dieren. Vlees eten is volgens de Thora meer een recht dan een plicht. Aan de wet die voorschrijft dat jongens besneden dienen te worden kunnen de joden echter niet tornen”

Sommigen zijn in jubelstemming over dit vonnis omdat zij verwachten dat dit het einde betekent van dit in hun ogen barbaarse ritueel. Of anders om humanitaire redenen, zoals in Trouw:

“Desondanks spreekt ons de afweging van de Duitse rechter het meest aan, omdat daarin de besnijdenis van jonge jongetjes slechts tijdelijk strafbaar wordt geacht. Enkel zolang het kind nog niet in staat is instemming te verlenen, is de voltrekking van het ritueel verboden.”

De joodse groeperingen zijn vanzelfsprekend minder lyrisch met deze uitspraak. Er valt echter meer over te zeggen. De uitspraak is gedaan in een zaak tegen de behandelend arts, die naar het oordeel van de rechter onvoldoende adequaat had opgetreden bij nabloedingen. Dat is speelt een rol in het kwalificeren van het gebeuren als mishandeling. Hoe dan ook is dit geen directe opmaat tot het verbieden van besnijdenis.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

1 reactie op “Besnijdenis. Weekoverzicht week 27”