Categorieën
Cultuur Kerk Politiek en Geloof Wetenschap

Eindtijd en Toekomst, weekoverzicht week 28

Deze week twee gebeurtenissen in Nederland die onmisbaar zijn in een christelijk weekoverzicht. Belangrijkste was het manifest Dominee 2.0, meest opvallende was de ‘val’ van Frank Ouweneel.

Na zijn broer is ook Frank in ‘ongenade gevallen’. Bij Willem Ouweneel waren vooral de ‘zeven niet-genezen blinden‘ de belangrijkste oorzaak. Zendeling Marten Visser was degene die dit balletje aan het rollen bracht. Het is dezelfde zendeling die het juist (min of meer) opneemt voor Frank Ouweneel. Volgens Visser hebben vooral de kerken die Ouweneel uitnodigden een probleem:

“Wat wel opvallend is, is dat zo iemand tien jaar lang op tientallen plekken een podium krijgt om zijn waar te venten. Frank Ouweneel houdt met zijn eindtijdstudies namelijk niet ook maar enigszins aannemelijke verhalen. Het gaat om hysterische en alarmistische verzinsels die van een kilometer afstand stinken. Om een voorbeeld te noemen: in de onderzochte ‘studie’ zegt Ouweneel dat de oceanen zwaar vervuild zijn met nucleaire straling. Zo zwaar zelfs, dat er hele gebieden zijn waar contact met het water meestal dodelijk is. Zelfs een klein beetje gezond verstand is voldoende om meteen te snappen dat dat onzin is.”

Wat voor Marten Visser evident is, is dat voor velen in de meer evangelische beweging niet, zo verbaast Visser zich.

“Je zou toch denken dat er in al die gemeenten wel wat mensen zouden zitten met een greintje gezond verstand? Je zou toch verwachten dat er overal wel iemand op zou staan die zou zeggen: Beste heer Ouweneel, we hebben ons vermaakt, maar ik geloof toch dat dit meer geschikt is voor een roman of een behandelkamer van de psychiater dan voor een kerkzaal?”

Dat blijkt ook zo te zijn:

“Naar nu blijkt, zijn er inderdaad verschillende mensen die hem gewezen hebben op de ongerijmdheden in zijn betoog. Dat is mooi, dan hoef ik nog niet helemaal te wanhopen aan de rationaliteit van deze wereld. Maar het maakte niets uit! Hij kon gewoon doorgaan. Hij bleef gewoon uitgenodigd worden.”

De conclusie van Marten Visser is een vraag: Wat is er mis met het evangelisch christendom?

Eindtijdvoorspellingen zijn voor veel christenen toch lariekoek. Naar de toekomst kijken echter niet. Een groep jonge theologen willen niet passief afwachten tot zij als laatsten het licht uitdoen, maar juist met een positieve blik naar de toekomst kijken. Zij schreven een manifest, dat inmiddels op internet druk bediscussieerd wordt. Evert te Winkel, redacteur van Vrijzinnig Evangelisch, interviewde mede-initiatiefnemer Robert Stigter voor Volzin:

“‘Jongeren, zoals ik, zijn minder geneigd om zich echt bij een kerk aan te sluiten.’ Volgens Robert Stigter, mede-initiatiefnemer van het manifest Dominee 2.0, is zijn generatie (van 20 tot 35 jaar oud) wars van hokjesdenken. Juist daar gaat het manifest over.”

Lees het hele interview.

Kijk verder dit filmpje, van een radio-opname, met de ins en outs van de Rooms Katholieke Kerk, ‘De ontdekking van de hemel’ op Radio KIK. Gepresenteerd door Frank Bosman. Met Marcel Poorthuis, theoloog aan de universiteit van Tilburg, en Stijn Fens, journalist.

Ziet eruit als een interessant initiatief.

Volg Vrijzinnig Evangelisch op twitter voor de belangrijkste berichten het allereerst.

Vrijzinnig Evangelisch heeft wekelijks een overzicht van het belangrijkste reli-nieuws en de belangrijkste reli-opinies. Hebben jullie tips om waarmee wij dit aantrekkelijker kunnen presenteren of andere op- of aanmerkingen, dan zijn deze zeer welkom. Stuur een bericht via contact of reageer hieronder.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

6 reacties op “Eindtijd en Toekomst, weekoverzicht week 28”

Het is niet alleen de menselijke factor, er zit iets goed mis in het hart van het systeem: http://www.katholieknieuwsblad.nl/opinie/item/1612-hoezo-allemaal-even-schuldig?.html Het is net als de mythe over het communisme dat als de mensen maar hun best deden, dat het een goed systeem zou zijn. Nee, in het systeem zit zélf een fout die corrumpering aanmoedigt en goed gedrag zeer bemoeilijkt.

@Evert, dat filmpje lijkt een beetje te ‘zweven’, moet daar niet nog wat tekst bij? 🙂

@Anthony
Wat zou ik erover moeten zeggen? Ik kwam het tegen, heb het gekeken. Inhoudelijk vind ik er niets van, het initiatief lijkt me wel leuk. Wat is er tenslotte leuker dan over de RKK te praten? 😉 Ik weet niet wat ik erover zou moeten zeggen.

Ik bedoelde het ook puur vormtechnisch. 😉 Ik dacht in eerste instantie dat het wat met dat Domineesmanifest te maken had, vandaar.