Categorieën
Politiek en Geloof

Evangelische én progressieve politiek

Hoe ziet politiek die tegelijkertijd christelijk en progressief is eruit? Komende tijd  wordt dit duidelijk in een unieke samenwerking tussen de Evangelische Vrijzinnige Partij (EVP) en Vrijzinnig Evangelisch. Initiatiefnemer Ramon Barends legt uit wat de EVP is. 

Ramon Barends

Denktank Evangelische Vrijzinnige Partij is een nieuw initiatief, maar met oude wortels. In 1971 splitsten progressieve christenen die ontevreden waren over het beleid van CDA-voorloper ARP zich af en vormden de EPV (Evangelische Progressieve Volkspartij). In 1978 ging deze EPV met nog enkele progressieven verder samen als Evangelische Volkspartij (EVP) die in 1981 voor het eerst met de Kamerverkiezingen meedeed, maar zonder succes.In 1982 lukte het Cathy Ubels-Veen om namens de EVP een zetel te veroveren.

Nadat de kleine partijen ter linkerzijde in 1986 gedecimeerd werden of zelfs zoals de EVP en CPN uit de Kamerbankjes verdwenen, staken PPR, PSP en CPN noodgedwongen de koppen bij elkaar. Hieruit werd in 1989 GroenLinks geboren. De EVP sloot zich daarbij op de valreep aan en hief zichzelf in 1991 op. Wel ontstond er een religiewerkgroep binnen GroenLinks: de Linker Wang. Jan de Bas heeft recent een uitvoerig wetenschappelijk onderzoek naar de EVP afgerond.

En nu, in 2012, begint het nieuwe initiatief; de Evangelische Vrijzinnige Partij, een nieuwe EVP dus. Een nieuwe politieke organisatie met een oud, maar authentiek verhaal. De EVP doet in september niet zelfstandig mee aan de verkiezingen, maar manifesteert zich als denktank en door het meedoen aan het buiten-parlementaire debat. De denktank-functie wordt ingevuld door het schrijven van thema-rapporten. De EVP zal verder op deze website wekelijks haar visie op het Haagse wereldje vertolken.

In december 2011 heeft de EVP haar visie vastgelegd in een visiedocument ‘Omzien naar elkaar‘ (pdf).

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

4 reacties op “Evangelische én progressieve politiek”

Evangelisch vrijzinnige partij …???

Jammer dat je een oud logo moet oppoetsen dat, volgens mij, ook de lading niet dekt. En dat nog los van de discussie die denkbaar is tussen ‘vrijzinnig evangelisch’ en ‘evangelisch vrijzinnig’. Op de eerste plaats was de toenmalige “Evangelische Volkspartij”, op zijn best, progressief, maar zeker niet vrijzinnig. als ik het door jou aangeboden materiaal doorlees word ik niet warm van de evangelisch vrijzinnige denktank. Een gemiste kans, lijkt me.
Ten tweede waarom kies je voor het begrip ‘partij’ als je ‘denktank’ bedoelt?
Daarnaast kies ìk weliswaar voor ‘evangelisch-vrijzinnig (EV)’, maar het wordt er in het kader van de naamgeving van de site niet duidelijker op. Voor mij staat ‘vrijzinnigheid’ centraal (binnen een christelijk c.q. evangelisch/ bijbels kader), maar, toegegeven, vanuit de ‘goede bood- schap’ geredeneerd is ‘vrijzinnig evangelisch (VE)’ wellicht te prefereren. Mogelijk is een twee-sporen positie te bepalen, zowel VE als EV.

@Benno van de Pas
De Evangelisch Vrijzinnige Partij publiceert weliswaar op Vrijzinnig Evangelisch, maar staat verder los van deze website. Vrijzinnig Evangelisch, een opiniewebsite, biedt alleen een (welwillend) podium hiervoor.
Het ‘door jou hier aangeboden materiaal’, ik neem aan dat je het hierbij over dat van Ramon Barends hebt, is niets meer dan wat er in dit artikel staat. Alle andere artikelen op deze website hebben geen enkele samenhang met de EVP, op geen enkele wijze.

Beste Benno,

In de inleiding van het visiedocument staat verklaard waarom de lettercombinatie EVP is overgenomen en er een wijziging in de naam is doorgevoerd. Het is als hommage aan de oude Evangelische Volkspartij bedoeld.

Met vriendelijke groeten,
Ramon Barends, EVP