Categorieën
Cultuur

Journalisten zijn overbodig

Dik een uur in de trein naar Gouda, zag ik in mijn reisplanner staan. Voor VolZin vertrok ik naar Hazerswoude voor een interview met dominee Janneke Nijboer. Zou ik internet hebben in de trein? vroeg ik mij af.

In het boek The elements of journalism gaat ongeveer de hele inleiding over het ‘awareness instinct’. Dat gaat erover dat mensen graag willen weten wat er buiten het eigen dorp, de eigen stad, het eigen land en in andere werelddelen gebeurt. ‘Aan de andere kant van de berg’ noemt het boek het. Ik wil dat ook weten.

Om te weten wat er in de wereld gebeurt zijn er al eeuwenlang journalisten, boden en schrijvers. Allen zijn overbodig geworden door de komst van Twitter. Iedereen is nu journalist.

Ik heb wel internet nodig om al deze ‘journalistiek’ te kunnen volgen. En om zelf mijn bijdrage aan deze kakofonie te leveren. En dat interview?

Het klinkt misschien stom, maar veel tweeps twitteren nergens over. Beter gezegd, bestaand nieuws wordt keer op keer gerecycled. En ja, ook daar doe ik wel aan mee. Maar je komt pas echt tegemoet aan het ‘awareness instinct’ als je zorgt voor eigen nieuws, in plaats van het rondpompen van meningen. Journalisten zijn nodig om met eigen nieuws te komen, maar doen het helaas zo weinig.

Evert te Winkel

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.