Gay Pride: Een roze zondag

gay pride kerkdienst, ranfar kouwijzer, arie boomsma
foto: Gaypridekerkdienst.nl

De homogemeenschap, voor zover dat een homogene groep is, wordt binnen sommige christelijke kringen gezien als een soort Sodom en Gomorra. Toch zat de kerk tijdens de Gay Pride stampvol. Bas Soetermans deed verslag voor Vrijzinnig Evangelisch.

Bas Soetermans

De Gay Pride kerkdienst: na een week van recepties, discussies, tentoonstellingen, een extravagante botenparade door de Amsterdamse grachten en talloze feesten waar Sodom en Gomorra u tegen zouden zeggen, is het op zondag 5 augustus tijd voor bezinning. Want, zoals studentenpredikant Ranfar Kouwenijzer zegt: “Gods liefde is voor iedereen, ongeacht geslacht, huidskleur of seksuele voorkeur.”

Niet vaak zit een kerk zó vol in dat ontkerkelijkte Amsterdam. Maar vandaag, op een regenachtige zondag, is de kerk tot de nok toe vol. Homo’s, lesbo’s, hetero’s en transgenders, gelovigen, seculieren en atheïsten, iedereen was welkom.

De dienst begint met een lied van Irene Hemelaar, voorzitter van organisator Pro-Gay. Na een welkomstwoord van Ranfar Kouwenijzer, waarin hij benadrukt dat óók homoseksuelen zich thuis mogen voelen in de kerk, neemt de Zuid-Afrikaanse predikante Hantie Kotzé het woord. Met een charmant Afrikaans accent spreekt ze, God aanroepend om ons bij te staan.

Tekst en uitleg
Boegbeeld van Nederlands hip christendom Arie Boomsma leest voor uit Filippenzen 2:1-18. [op verzoek verwijderd], docent godsdienst en levensbeschouwing, mag deze, tekst na een muzikaal intermezzo gaan uitleggen. […] moet bekennen dat Filippenzen 2:3-4 haaks lijkt te staan op wat er de zaterdag ervoor door de stad voer: “Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf. Heb niet alleen uw eigen belangen voor ogen, maar ook die van de ander.”

Maar zoals een goede exegeet betaamt legt hij deze tekst op onverwachte manier uit: “De Gay Pride is niet voor gays om zich uitbundig te gedragen, nee, om homo’s die niet zichzelf kunnen of mogen zijn te laten zien dat ze er wel bij horen.” Hoewel ongebruikelijk in de kerk, krijgt de jonge theoloog een enthousiast applaus – meer dan verdiend overigens.

Sfeer
Ondanks dat de Gay Pride bijna aan het eind is, wordt in de kerk een feestje gevierd. Met de smartlappen meezinger “We benne op de wereld” uit ’t Schaep met de 5 Poten  zingt iedereen luidkeels mee:

We benne op de wereld om mekaar om mekaar
om mekaar om mekaar te hellepe niet waar?

Tijdens de collecte vertelt Hantie Kotzé kort wat over het project van Inclusive & Affirming Ministries (IAM), dat het taboe rond homoseksualiteit in Zuid-Afrika probeert te doorbreken. Kotzé moest zelf Zuid-Afrika verlaten om zowel aan haar roeping als predikante gehoor te geven en om de liefde te vinden. Lesbisch zijn wordt niet gewaardeerd door onze calvinistische neven. Nog een reden waarom Amsterdam één week roze kleurt in augustus.

Dit maakte de dienst aan de ene hand ietwat pijnlijk en tegelijkertijd een echt feest: we weten hoe er omgegaan wordt met homo’s in landen als Rusland en Oekraïne, of hoe het conservatieve Amerika ze als tweederangs burgers behandelt – laat staan de doodstraf die erop homoseksualiteit staat in enkele Afrikaanse en  streng islamitische landen. Maar we mogen ook trots zijn op wat we al hebben bereikt, een halve eeuw geleden was het ook in Nederland een taboe.

Bas Soetermans (24) is tweedejaars student godsdienst – pastoraal werk. Hij heeft stage gelopen bij De Nieuwe Liefde van Huub Oosterhuis en is momenteel bezig met Khalid Zegt…, een interreligieuze blog. Volg hem op twitter@soetermans en op khalidzegt.tumblr.com.

Eerder deed Bas Soetermans verslag van het symposium Geloven in de media.

1 reactie op “Gay Pride: Een roze zondag”

Ik stel vast dat God de Vader en Moeder Natuur eens voor de rechter gedaagd moeten worden. Immers; hoewel deze beiden kennelijk in homo’s en lesbo’s voorzien, worden zij ernstig gediscrimineerd inzake voortplanting. Het is gewoon discriminatie dat God en de natuur koppels van gelijk geslacht in geen enkele mogelijkheid hebben voorzien om zich samen natuurlijk voort te planten. Ik vind dat schandalig en wil het daarom hier eens aanklagen. Iemand moest het toch ooit eens zeggen, niet?

Duizenden en duizenden jaren discriminatie en niemand die er ooit iets ven zegt! Dat heb ik bij deze dan goedgemaakt! het is niet eerlijk dat alleen hetero’s zich mogen en kunnen voortplanten.