Categorieën
Politiek en Geloof

De kiezer is aan zet

Ramon Barends

verkiezingen, 12 september, tweede kamerDe Sportzomer is voorbij, maar de Verkiezingskoorts zorgt voor blijvende verhitte strijd. Terwijl Henk en Ingrid op de camping zitten en Saïd en Fatima zich met de ramadan bezighouden is men op de partijbureau’s verhit bezig met het maken van partijprogramma’s, campagnemateriaal en campagnestrategieën. De nieuwe partijen hebben hun ondersteuningsverklaringen geregeld en de kandidaten zijn bekend. Het spel kan nu echt beginnen.

Wat is nu echt belangrijk voor de kiezer, voor u en voor mij? ProDemos deed hier onderzoek (pdf) naar en ontdekte dat de zorg, de eurocrisis en het begrotingstekort, ontwikkelingshulp en de woningmarkt belangrijke thema’s zijn voor de kiezer. Maar toch, dat zijn de thema’s van het moment. Kiezer laten zich hopelijk ook leiden door de principes en ideologieën van politieke partijen.

In samenwerking met Vrijzinnig Evangelisch legt de EVP de programma’s langs de meetlat en bekijken hoeveel vrijzinnigheid en evangelische waarden in de 21 programma’s terug te vinden zijn. Geef in de reacties aan welke onderwerpen je graag behandeld wil zien.

Voor iedereen die hulp nodig heeft bij het bepalen is er natuurlijk de Stemwijzer. Andere websites voor stemadvies zijn onder meer KiesAdvies en Kieskompas.

De Stemwijzer kan verrassende uitkomsten opleveren. In mijn geval komen drie partijen als eerste bovendrijven: SP, PvdA en MenS. Daarna volgen gelijk op GroenLinks en PvdD, gevolgd door PiratenPartij en ChristenUnie. D66, 50+ en LibDem, en NederlandLokaal zijn een middengroep. Onderaan eindigen CDA, PvdT, Libertarische Partij, PVV, SGP, DPK, AEP, VVD en SOPN sluiten de rij. Ach, ik weet dat ik niet in een hokje te stoppen ben. Toch stem ik niet op een van de eerste drie, maar op iets anders. Want, gaat het niet om de intrinsieke waarde die partijen vertegenwoordigen.

Komende weken meer over de verkiezingen.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.