Cultuur Wetenschap

Christendom wordt steeds linkser en groener

dikke aap, dieet, overconsumptieResusapen die onbeperkt mogen eten sterven eerder. Hoewel apen met een strikt dieet niets langer leven dan dieren met een veel minder strikt dieet blijkt onbeperkt eten zeer ongezond. Weliswaar leven resusapen met een ruim dieet net zo lang, ze zijn over het algemeen wel minder gezond. Wetenschap 24 zet twee onderzoeken hiernaar naast elkaar.

Veel conclusies zijn er niet uit te trekken. De onderzoeken verschillen nogal en ook de resultaten verschillen sterk. Wat uit de beide onderzoeken wel duidelijk wordt is dat overconsumptie schadelijk is voor de gezondheid en zelfs tot dertig procent jonger overlijden kan leiden.

“Wij groeien ons kapot”
Vandaar is de stap snel gezet naar overconsumptie door ons, door de mensheid. Er sterven jaarlijks miljoenen mensen door ondervoeding, bijna een miljard mensen heeft chronische honger. Ondertussen lopen bijna tweehonderdmiljoen mensen met diabetes rond. Er is een sterke relatie tussen diabetes en obesitas.

Hoe kan er zowel sprake zijn van een groei van de honger, als van chronisch overgewicht? vragen veel mensen zich af. Het Platform Duurzame en Solidaire Economie geeft antwoord: “Omdat … deze groei (de economische, red.) gepaard gaat met ecocide, met armoede en ongelijkheid.” Onbeperkte groei, zegt het platform, is uiteindelijk schadelijk voor de mens. Vergelijk het met onbeperkt eten. Mensen die veel te veel consumeren beschadigen niet alleen zichzelf, maar het leefklimaat op de planeet erbij.

ECEN
Vandaag is de conferentie van het European Christian Enviromental Network (ECEN) begonnen. De bedoeling is dat christenen meer aandacht aan het milieu gaan besteden, beter voor hun omgeving gaan zorgen en hun  ecologische voetafdruk verkleinen. Eerder al stelden verschillende theologen een manifest op waarin zij oproepen voor de SP te stemmen. Het christendom oogt vandaag toch opvallend links. En dat is niet verkeerd.

Evert te Winkel

2 reacties op “Christendom wordt steeds linkser en groener”

Het ‘zittende christendom’ is politiek altijd waardeloos geweest omdat het zich alleen maar confirmeerde aan de zittende macht: vandaag is die thematisch links en groen, in de 19e eeuw was het christendom puriteins onder de puriteinse zittende macht, in de middeleeuwen was dat christendom (bij ons) Latijns onder de Latijnen.
Als maatschappelijke stroming is het zittende christendom (de ambtenaren van het christendom) altijd waardeloos geweest in die zin dat het nooit de bakens heeft verzet.
‘Christen zijn’ is voor mij nog geen dag een politiek argument geweest omdat het het meest waardeloze argument is om naar maatschappelijke macht te hengelen.
Dat geldt echter niet voor ‘Christus’… en die vindt je in zijn kerken: daar waar twee of meer in Zijn Naam verenigd zijn… dat kan overal zijn… echte christenen zetten bakens uit… die ze met hun eigen bloed schrijven. Je vindt ze niet zo gauw in gesubsidieerde vormen, al mag zelfs dat niet worden uitgesloten… de kans is echter niet zo groot. Echte christenen blijven doorgaans nooit lang gesubsidieerd. Ze schaffen meestal meer religie af dan die te bestendigen, dus…