Categorieën
Cultuur

Duiveluitdrijven is moderne uitwas

De wijding tot excorcist (duiveluitdrijver) bestaat niet meer. De behoefte nog wel, laat Trouw vanmorgen zien. In Polen is het aantal excorcisten sinds 1997 toegenomen van vier naar honderdtwintig. De volgende stap is een glossy over excorcisme.

In Polen brengen rooms-katholieke priesters de glossy Egzorcysta op de markt, om te beginnen in een oplage van vijftienduizend stuks. De markt voor excorcisme is door de komst van het kapitalisme gegroeid, beweert Aleksander Posacki tegenover het AFP. Door het kapitalisme zouden ‘duistere praktijken’ kunnen opbloeien.

De ‘duistere praktijken’ zouden ook meer excorcisten nodig hebben gemaakt. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar de glossy zal vooral marketing blijven. Want het excorcisme in Polen profiteert vooral van het kapitalisme en is daarmee een moderne uitwas.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

1 reactie op “Duiveluitdrijven is moderne uitwas”

Het is met duivels-uitdrijvingen hetzelfde als met gebedsgenezingen.
Het eerste en belangrijkste dat je er ALTIJD, ALTIJD en ALTIJD over kunt en moet opmerken is dat het in de Bijbel geen ‘ambt’ is. Er staan in de Bijbel wel ‘genezingen ten gevolge van gebed’ beschreven – en zo ook ‘uitdrijvingen van (uitwassen van) de Boze’… maar er bestaat in de Bijbel NIET zoiets als ‘een gebedsgenezer’ of ‘een exorcist/duivel-uitdrijver’ beschreven.
Daarmee is de belangrijkste (uiteraard ‘literaire’) kritiek op dit fenomeen al meteen ingezet.

Bekijk het zo eens: als ik tot God zou bidden om je gezondheid… ben ik dan een gebedsgenezer? Neen.
Als jij tot God zou bidden om een antwoord op een kwaad in je omgeving dat zo erg is dat je je niet kunt voorstellen (of aanvaarden) dat zoveel slechtheid alleen uit mensen kan komen… ben jij dan een ‘exorcist’?
Neen…

Daarmee is dat hele ‘ambt’ het handwerk gelegd. Het is als ambt ‘volstrekt onbijbels’. Opdoeken, die rotzooi.