Categorieën
Politiek en Geloof

Clichés in een gemêleerd politiek landschap. Weekoverzicht week 37

aardverschuiving, politiek
.

“Een aardverschuiving.” Qua clichés hield de creativiteit van de vaderlandse pers hier wel op. Op zich niet erg: de uitslag van de verkiezingen was wel enigszins verrassend. Dat is gelukkig niet iedereen ontgaan. In het weekoverzicht een  aantal verrassende commentaren op de afgelopen verkiezingen. Verrassend is dat van ‘De christendemocraat’.

Hoofdredacteur van het Friesch Dagblad Lútsen Kooistra vindt het verlies van het CDA de meest belangrijke verschuiving, schrijft hij in Het Goede Leven. Het CDA heeft de ideologische veren afgeschud en is daardoor niets anders geworden dan VVD-light.

“De partijtop heeft te midden van alle bedreigende ontwikkelingen meermalen geprobeerd het tij te keren door bezinning, herbronning, hertaling en andere interngerichte exercities. Dat alles heeft zeker een en ander opgeleverd, maar niet genoeg. […] De poging om met het rapport Nieuwe woorden, nieuwe beelden de partij inhoudelijk bij de tijd te brengen, is niet geslaagd.”

Kooistra raadt het CDA aan vooral terug te keren naar heldere standpunten, geworteld in de christelijke traditie. Tegelijkertijd moet de partij plannen hebben voor de hele samenleving. Als laatste ziet de hoofdredacteur, tot heil des volks, een ‘samenwerking in verscheidenheid’ tussen CDA en ChristenUnie wel zitten.

PKN-scriba Arjan Plaisier reflecteert op de toekomst van de politiek als geheel en zoomt daarbij in op de christelijke partijen:

“De grote idealen zullen politiek niet verwezenlijkt gaan worden  en grote visioenen liggen voorlopig te slapen. De grote woorden van de afgelopen tijd waren allemaal wat hol. “

Voor de kerk is dit volgens Plaisier een kans voor de kerk. Waar de woorden van de politici leeg en betekenisloos blijven kan de ‘kerk, die terugkeert naar haar oorspronkelijke wortels’, van betekenis zijn in het maatschappelijk middenveld.

Wouter Nieuwenhuizen schreef een Kyrië Eleison, getiteld De waan van de dag, waarvan hier de laatste verzen zijn weergegeven:

“Over de Rubicon, wij waren erbij
Is wat de stemmer nadien zei

En morgen vroeg aan het ontbijt
Volgt al direct het eerste verwijt
De hoge heren in Den Haag
Zijn nog altijd een regelrechte plaag

Het was weer even prachtig,
Daarna de uitslag
Wij zijn klaar voor de rest
Van de waan van de dag

Kyrië Eleison”

‘De Christendemocraat’ schreef een zeer verrassend artikel, waarin deze laat zien dat het CDA zelfs de hondstrouwe kerkelijke kiezer van zich vervreemde. “…tussen alle andere gebogen ruggen zou een rechte rug een stuk opvallender zijn geweest”, staat er te lezen. Die rechte rug werd juist bij het CDA node gemist:

“De partijachtige schim die ik zie, houdt aarzelend zijn vinger omhoog, wijzend op een nieuwe moraal. Maar de opgeheven vinger maakt geen indruk, want de schim handelt er zelf niet naar.”

En:

“Telkens voel ik: met de woorden zit wel goed bij het CDA. Zo streefden we naar eensgezindheid in de partij. Die eensgezindheid is er gekomen, maar werd geholpen door het wegzetten van oud-politici als ‘mastodonten’ en het verwijderen van kritische, onafhankelijke volksvertegenwoordigers van de Kamerlijst.”

Lees tot slot ook wat Evert te Winkel over de verkiezingen schreef.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

3 reacties op “Clichés in een gemêleerd politiek landschap. Weekoverzicht week 37”

Het CDA zou ik momenteel geen VVD-light willen noemen, met Leers’ vluchtelingenbeleid, maar PVV-light. Ben dan ook blij dat ze flink hebben verloren. Maar ik hoop dat ze zich bekeren tot een betere partij voor de volgende verkiezingen!

@ Menno:
Geen globalisering zonder democratisering (voor de Chinezen), geen democratisering zonder liberalisering (voor de Arabische Lente) en geen liberalisering zonder responsabilisering (voor de Zuid-Europeanen).

Nederland is zowat de oudste, meest ervaren democratie van Europa. Het CDA zit misschien fout met haar standpunt in Nederland zélf… maar die partij zit juist als het gaan om de vraag hoe je democratie moet exporteren naar de wereld om je heen in plaats van altijd meer dictatuur te importeren: chinees-economisch, islamitisch-juridisch, Zuid-Europees-institutioneel.

Europa moet zich nu laten inspireren door haar sterke, ervaren democratieën; niet door haar jonge, onervaren deelgenoten.

Het CDA neemt een onpopulair maar Europees standpunt in en moet voet bij stuk houden ondanks alles. Jullie Nederlandse christen-democraten zijn gewetensvoller dan jullie op dit moment zien.
Vanuit ‘Vlaams’ zicht gezien hebben zij het aangedurfd het ‘cordon sanitaire’ te breken. Het wordt niet beloond, neen… maar dapper is het wel en het heeft Nederland wel degelijk geholpen.

@ Menno:
Voorspelling: de Nederlandse kiezer heeft de verkiezingen verstaan als een vraag of er ‘links’ dan wel ‘rechts’ op de crisis moet gereageerd worden.
Neem het sociaal-economische programma van het CDA en je zal zien dat het regeerakkoord van VVD en PvdA daar zeer nauw bij zal aansluiten. Dat is mijn (niet zo moeilijke) voorspelling voor de komende weken.