Categorieën
Cultuur

Vind levensbeschouwing in het dagelijks leven

dag1klein‘Ben benieuwd of je het volhoudt’, liet iemand mij op Facebook weten, nadat ik publiek maakte dat ik iedere dag een foto van iets levensbeschouwelijks zou maken. Zijn twijfel bleek ongegrond, want een jaar later kon ik reageren dat het project voltooid is.

Door: Bart Hoogendijk

“Had ik er maar een foto van gemaakt”.
Ik maakte de beslissing om dit fotoproject te beginnen op 31 augustus 2008 om 8:04 ’s ochtends, net na het maken van deze foto:

Islamitische kaligrafie - Levensbeschouwing365 - dag 1
Dag 1

Mijn lessen levensbeschouwing gaan ook over hoe levensbeschouwing te herkennen is in het dagelijks leven. Ik geef veel voorbeelden uit eigen ervaring en vaak dacht ik: “Had ik er maar een foto van gemaakt”. Toch had ik nooit echt werk  gemaakt hiervan. Daarvoor moest ik eerst ‘bekeerd’ worden tot een 365dagenprojectiel.

Een maand eerder was mijn vrouw begonnen met een 365dagenproject. Ze fotografeerde in eerste instantie iedere dag een klok in het project ‘hoe laat is het‘, maar veranderde op dag 195 haar onderwerp in ‘tijd voor vormgeving‘.

Regelmatig moest dus tijdens onze vakantie in Frankrijk de auto langs de kant van de weg gezet worden voor het maken van een foto. Het bijhouden van een 365dagenproject sprak mij toch wel aan toen ik de mooie foto’s en het plezier van het fotograferen zag. Ik had echter niet direct het plan zelf een fotoproject te starten.

Dat veranderde toen ik mijn eerste ritje naar school maakte na de zomervakantie. Ik maakte de bovenstaande foto voor de eerste dagopening van het schooljaar. De ramadan was zojuist feestelijk geëindigd in het Suikerfeest en wellicht daardoor viel mij deze islamitische kaligrafie op. Ik maakte de foto en besefte plotsklaps mijn onderwerp gevonden te hebben.

Tot leven komen
In de 364 dagen erna is het project deel geworden van mijn dagelijks leven. Ik maakte vaak meerdere foto’s per dag. Niet alleen familie, vrienden en collega’s werden erin betrokken, maar ook onbekenden reageerden op mijn foto’s via sociale media en op straat. Bijvoorbeeld toen ik deze foto maakte:

Koning Jezus - Levensbeschouwing365 - dag 17
Dag 17

Precies tijdens het opnamemoment riep een passerende jongen: “Hé hij komt echt niet tot leven hoor. Stomme god!” Thuis zag ik hoe het licht heel mooi valt op het hart. Zoiets zet dan bij mij een theologische flipperkast in werking. Blijkbaar komt er wel iets tot leven voor wie het wil zien.

Leerschool
Via dit project heb ik een vliegende start gemaakt met een persoonlijke fotobank waar ik de komende jaren uit kan putten en die gemakkelijk aan te vullen is. Nieuwsgierig naar hoe sommige zaken meer precies in elkaar staken, ben ik veel te weten gekomen. Leerlingen herkenden soms beelden, voorwerpen of locaties, maar stelden ook vragen over de levensbeschouwelijke zeggingskracht en inhoudelijke achtergrond van sommige foto’s. Dat hield mij en de foto’s scherp.

Groter dan het lesboek
Het mooiste effect van dit project is wel, dat ik een stukje creativiteit heb teruggevonden. Mijn lessen werden groter dan het lesboek, maar ook mijn wereld werd er groter door. Leerlingen haalden bij het idee van een 365dagenproject in eerste instantie wel de schouders op, maar door in de les door de foto’s te bladeren ontstonden vaak waardevolle gesprekken.

Mijn doel was mijn creativiteit te prikkelen en leerlingen te laten zien op welke wijze wij allen omringd zijn door levensbeschouwing. Niet alleen in de grote dingen, maar ook in de kleine dingen waar we te snel aan voorbij gaan.

Hartje stoepsteen - Levensbeschouwing365 - dag 278
Dag 278

Hoe nu verder?
De foto’s en mijn verhalen vinden nu hun weg in de presentaties die ik maak voor mijn lessen. Ik richt mij nu op de vorm waarin ik mijn creativiteit verder wil ontplooien in mijn werk. Docentschap en fotografische creativiteit vloeiden in dit project toch een beetje samen en dat proeft nu naar meer.

Bart Hoogendijk (33) is docent levensbeschouwing (VMBO, HAVO en VWO) op het ds. Pierson college te ‘s-Hertogenbosch. Kijk voor alle foto’s op zijn blog: barthoogendijk.info > project: levensbeschouwing365.
Bart is ook op Twitter : @BartholomeusLB, op Facebook.com/levensbeschouwing en op YouTube.com/levensbeschouwing

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

2 reacties op “Vind levensbeschouwing in het dagelijks leven”

Leuk project. Mooie manier om jezelf te dwingen de wereld om je heen door een bepaalde bril te zien. Eenmaal deze invalshoek gekozen hebbende lijkt het mij bijna onmogelijk dat er een dag voorbij gaat dat je geen fotomoment kunt vinden. Zelfs een Opel Ampera of een Hummer kan dan al iets over levensbeschouwing zeggen.