Categorieën
Cultuur

Laat de EU zich op de wereld richten

alfred nobel, nobelprijs, europese unie
Alfred Nobel

De EU heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Een gedenkwaardig moment en een terechte eer. De EU is zowel gevolg als oorzaak van de vrede op het meest gewelddadige continent uit de geschiedenis. Maar wat te doen met de bijbehorende miljoenen?

Europa is de afgelopen crisisjaren meer in zichzelf gekeerd geraakt, net zoals Nederland dat sinds Fortuyn zichtbaar gedaan heeft. De luiken zijn dicht, het continent is druk bezig met de eigen problemen op te lossen. Ondertussen is daar de angst voor de groeiende economieën van onder meer de Bric-landen (Brazilië, Rusland, India en China), die Europa als economische grootmacht dreigen te overschaduwen.

De externe dreigingen zijn immens en de interne problemen, in vergelijking met Spanje is het probleem Griekenland maar een kleintje, lijken onoverkomelijk. De angst voor de interne problemen en de externe bedreigingen werkt bij verschillende landen verlammend. Ook in Nederland. De blik moet weer naar buiten.

Dat heeft economische redenen. Maar hangen vrede en economie niet sterk samen? Was de handelsovereenkomst van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal niet ook louter bedoeld om vrede in Europa te bewerkstelligen? Juist omdat de economische grootmachten van de toekomst buiten Europa liggen moet Europa de blik naar buiten richten.

Wat moet de Europese Unie dus met de miljoenen van de Vredesprijs doen? Vlotte twitteraars rekenden uit dat als de Europese Unie dit geld verdeeld, iedere bewoner ongeveer twee cent krijgt (1,1 miljoen euro verdeeld over bijna 500 miljoen inwoners). Het bedrag op zich is dus verwaarloosbaar. Wat is er mooier dan het geld te gebruiken om één of enkele projecten buiten Europa te adopteren, om niet alleen de blik van Europa naar buiten te richten, maar ook om de ogen van de wereld op Europa te richten.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.