Categorieën
Boekbesprekingen

Leesbare inleiding op narratieve theologie

Evert te Winkel

six line story, zes lijn verhaal, zondeval, De six-line story is volgens Johan ter Beek, missionair pionier, zowel onwaar als gevaarlijk. Hij verwijst hiervoor onder meer naar het goedpraten van slavernij en naar religieuze oorlogen. De grote vraag is of de mainstream van het christendom deze six-line wel aanhangt, daarvoor is het een veel te grove simplificatie.

Tegenover deze six-line story (schepping, zondeval, leven in opstand tegen God, redding door Jezus, het leven in de hemel of via oordeel naar de hel), zet Johan ter Beek een ander verhaal, waarbij hij zwaar op de Britse theoloog Tom Wright leunt. Hij noemt de theoloog meer dan enige ander bij naam in dit vlot geschreven boekje, dat een soort theologisch vervolg is op het meer praktisch ingestelde Heerlijk Eenvoudig. Voor de die-hard theoloog zal het weinig nieuws bevatten en te oppervlakkig blijven, maar het is des te geschikter voor een avondje op de bank.

In het verhaal, en daarmee de theologie van Ter Beek, staat de ballingschap centraal. Ook de verdrijving van Adam en Eva, Kaïn en Abel, de toren van Babel en Egypte worden door Ter Beek naadloos in het rijtje met ballingschappen ingepast, waarbij na iedere ballingschap verlossing komt.

Voor het verhaal van de Baboesjka refereert Ter Beek aan Re:Mission (2008) van Andrew Perriman, eveneens een narratieve theoloog. De kleine pop binnenin de baboesjka refereert daarin aan Israël, de grote pop aan de schepping of de wereld.

Voor de ballingschap van de mens, door de zondeval, vormt Israël de oplossing, volgens Ter Beek. Maar Israël raakt zelf in ballingschap.

De baboesjka, het poppetje met steeds een poppetje in zich, illustreert iedere ballingschap en pelt af naar de kruisiging en opstanding van Jezus. Dat is de ultieme ballingschap volgens Ter Beek en daarmee ook de ultieme verlossing. Vanaf daar leiden de baboesjkapoppetjes niet langer naar een nieuwe ballingschap, maar naar de uitbreiding van Gods genade over de hele wereld. Het nieuwe koninkrijk.

Deze ideeën worden in het vrij dunne boekje goed doordacht en helder uitgelegd, waarbij de anekdotes verhelderend zijn voor zijn betoog. Kritiek? Misschien wat erg veel bijbelteksten. Voor het lopende verhaal maakt het weinig uit, dat blijft in sneltreinvaart geschreven, is helder en bevat elementen waar je het mee oneens kan zijn. Een leesbare introductie in met name de Angelsaksische (narratieve) theologie.

baboesjka, johan ter beek, ark mediaJohan ter Beek
Baboesjka
Ark Media, 110 blz., € 9,95

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.