Categorieën
Cultuur Kerk Politiek en Geloof Wetenschap

Lijkenpikkers en zondebokken: weekoverzicht week 45

“Dus meneer Koelman en meneer Klomp. U mag zich laven aan de illusie dat u beiden kritische individuen bent. In feite laat u zich gewoon meesleuren door de meest elementaire sociale processen die er zijn. Maar gaat u vooral rustig slapen. In uw eigen bed. U wel.”

Jan-Jaap van Peperstraten, leraar in het voortgezet onderwijs en filosoof, legt op zijn blog uit hoe pestgedrag en een zondeboksysteem werkt. Mariska Orbán-de Haas is volgens hem “…verworden tot een onmens, een te vernietigen vijand, een anti-mens, iemand voor wie enige vorm van menselijke consideratie niet meer opgaat, iemand die tot alles in staat is en jegens wie dus alles is geoorloofd.”

Voor Tim Ribberink opkomen?
Ewout Klei heeft zijn artikel, dat hier in het weekoverzicht vermeld stond, inmiddels weggehaald vanwege nare mailtjes, zoals hij het uitdrukt. Daarom ook hier. Dat het nodig is om artikelen vanwege deze reden weg te halen is absurd.

Luuk Koelman en Mariska Orbán-De Haas worden al met de dood bedreigd. Als mensen met een blijkbaar ongewenste mening, zoals Klei, hierover ook de ’toorn van het volk’ over zich krijgen, dan zegt dat blijkbaar iets over de tolerantie in dit land. Helaas. 

Excuses
Luuk Koelman zelf blijkt ook niet zo scheutig met excuses als Metro zelf. In een interview met Omroep Brabant zegt hij dat hij geen spijt heeft van de column, hoewel hij deze wel te vroeg vindt. Over het bericht dat Mariska Orbán-De Haas ondergedoken is vanwege bedreigingen zegt hij:

“Ik geloof er helemaal niks van. Met alle respect, maar ik vind dit een beetje huilie huilie-gedoe. Ik denk dat dat puur effectbejag is.”

Verder aandacht voor de ‘Koelmangate’ in Trouw, bij Vreemdgeluid en op DeJaap.

Naschrift:  Terecht wijst Jan-Jaap van Peperstraten er in een reactie op dat hij inmiddels niet meer in het voorgezet onderwijs werkt. Excuses voor deze fout.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.

2 reacties op “Lijkenpikkers en zondebokken: weekoverzicht week 45”