Categorieën
Politiek en Geloof

[Commentaar] Hoop dat ouderwets fatsoen van SGP nog lang blijft

De oudste nog bestaande partij van Nederland heeft een wat archaïsch imago, terecht overigens. Bewust kiest deze partij er voor om niet met allerlei moderne ontwikkelingen mee te gaan. Abortus, homohuwelijk en de positie van vrouwen binnen de partij zijn de meest besproken onderwerpen. Gelukkig is de partij ook qua fatsoensnormen hopeloos ouderwets.

Exemplarisch is de reactie van Kees van der Staaij, SGP-fractievoorzitter, kort nadat cabaretière Claudia de Breij hem de hel toewenste. “Heb er nog eens een nachtje over geslapen. Ik nodig @claudiadebreij uit voor kopje koffie en goed gesprek.”

De SGP reageert niet vaak op gebeurtenissen, haar vertegenwoordigers ontwijken Pauw en Witteman zoveel mogelijk en rennen niet iedere rel achterna. Wat dat betreft is het de meest saaie politieke partij van Nederland. Terecht is dat populair bij jongeren.

Zie ook de hiernaast afgebeelde peiling (verwijderd bij overplaatsing naar nieuwe site), die zondag hier te vinden was. Velen viel de enorme krimp voor VVD en in mindere mate de PvdA op, ook de forse groei van de PVV is duidelijk zichtbaar in dit diagram. De enige partij waar niets gebeurt, is de SGP. Dat is tekenend voor deze zeer stabiele partij.

De SGP is, als kleine en weinig invloedrijke partij, gericht op de lange termijn. Zij zien zichzelf als minderheid, min of meer bedreigd, en zijn zich bewust van hun kwetsbare positie. Maar juist ook in de persoonlijkheid valt veel op.

Zo staat na voormalig SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies ook Kees van der Staaij bekend om het fijnzinnige gevoel voor humor. In tegenstelling tot de eveneens zeer conservatieve PVV maakt de SGP juist geen gebruik van de stijlvorm overdrijving, milde ironie is haar belangrijkste wapen en maakt de voormannen (ja, ze zijn echt allemaal man!) zelfs populair bij media als Pownews.

Terwijl de partij door veel Nederlands om de denkbeelden verafschuwd wordt, zijn de omgangsvormen dus beschaafd en zoekt de partij niet het conflict. Hierin is wat van Christus zichtbaar, zullen de meeste christenen terecht zeggen. Ook als zij de ideeën van de SGP zelf verafschuwen. Een verademing is het in vergelijking met de manier waarop het CDA omging met de eigen leden toen de keuze voor de PVV genomen werd.

Een hele grote verademing zijn de omgangsvormen in vergelijking met de geldingsdrang van columnisten, die zo graag provoceren dat anderen door doodsbedreigingen moeten onderduiken. De rust van de SGP is zeer prettig en mede dat maakt de partij geliefd bij jongeren. Geen verruwing van de omgangsvormen bij de SGP. Reuze ouderwets dus. Het is te hopen dat dat nog lang zo blijft.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.