Categorieën
Cultuur

Heeft u de complete bijbel gelezen?

engel, evert te winkel
Toont dit lichtspel een engel? Foto: archief Evert te Winkel

Ja, één keer. Ik ben bezig met een tweede, maar laat me nogal afleiden.

 • Neemt u de bijbel letterlijk of figuurlijk?

De Bijbel bestaat uit 66 boeken (de protestantse, welteverstaan, de katholieke heeft er meer), met bijna evenveel verschillende genres. Sommige boeken moeten historisch gelezen, andere als wijsheidsliteratuur, andere als liederen, een volgende weer als een theologisch pamflet of als ethische aanwijzingen. Het onderscheid tussen letterlijk en figuurlijk lezen doet de Bijbel geen recht.

Mijn positie: Ik probeer de Bijbel zoveel mogelijk te lezen zoals hij volgens mij bedoeld is. Daarbij lees ik de Bijbel vermoedelijk vaker als historisch dan sommige anderen. Ik beschouw mijzelf tenslotte als orthodox.

 • Wat is voor u een hele mooie ervaring die met uw geloof te maken heeft?

Toen ik 19 was kreeg mijn broer kanker. Mijn eerste gedachte was: Hij gaat dood, wat gelukkig niet gebeurd is. Dat zette me enorm aan het denken over wat ik met mijn leven en met mijn geloof moest doen. Het zorgde voor verwarring, voor boosheid richting God. Noem het gerust een existentiële crisis. Ik kan het iedereen aanraden. Dat klinkt heel raar, ik zal het even uitleggen. Als je geconfronteerd wordt met de dood, dat gebeurde op dat moment heel bewust bij mij, dan worden heel veel dingen plots minder belangrijk. Het helpt relativeren. Andere dingen worden weer belangrijker. Dat helpt om opener in het leven te staan, om meer gericht te zijn op anderen en minder op jezelf. Dat maakt gelukkig.

In november deed ik een tweetal gastlessen levensbeschouwing, onder de titel ‘Vraag het de christen. Ik zet de vragen en mijn antwoorden in stukken online, meestal één vraag en antwoord per keer. Deze korte stukjes laten iets zien van mijn gedachten als leek over deze onderwerpen. Alle stukken kan je hier vinden.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.