Categorieën
Cultuur

Christenen maken betere grappen

“Ik denk dat als je uit een gelovige traditie komt, dat je dan betere grappen kan maken. Dat in ingebed bent in datgene waar je vandaan komt. Dat je weet waar de gevoeligheden liggen en dan daar grappen over kan maken.” Dat zegt cabaretier Jeroen van Merwijk bij Spirit24.

Op Dwazendag gaat het over humor, dat kan niet anders, en het liefst over christelijke humor. Maar welke christelijke grappenmakers blijven over nu Goedgelovig ermee opgehouden is? Zitten we straks iedere werkdag gespannen bij de radio voor die kleine Minuut van Diederik, die nog enige glans aan ons sombere christelijke leven kan geven? Een ruime vijftig seconden mogen we het Reformatorisch Dagblad wegleggen, onze zwarte kousen uittrekken en de Bijbel even dichtklappen, met de vinger er nog tussen, om zo even naar het betrouwbare nieuws aan het einde van Dit is de dag te kunnen luisteren. En dan de kousen weer aan.

Of zijn we straks gedwongen om ons tot het katholicisme te bekeren om te kunnen genieten van de frisse humor van Broodje Paap? En als we paaps worden, draait übersatiricus Alexander Frederik De Savornin Lohman (met zijn De neutraal christelijke staatskerk voor Nederland) zich dan niet om in zijn graf? (Nee, want hij was voor zijn tijd nogal genuanceerd over rooms-katholieken.) Aan de andere kant, de zotte Erasmus zou het postuum toejuichen. Maar ja, die is al een tijdje dood en nieuwe geschriften zijn van hem niet meer te verwachten. Van De Savornin Lohman ook niet, trouwens.

Nou ja, dan zullen we het zelf maar moeten doen. En met ‘we’ bedoel ik ‘jullie’. Alvast hartelijk dank 😉

Nog een filmpje van Spirit24 over humor:

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.