Categorieën
Nieuws Vrijzinnig Evangelisch

Uiterlijk vertoon

oude site
Zo zag de oude site er ongeveer uit

Het nieuwe uiterlijk van Vrijzinnig Evangelisch is als een tussenpaus. Het was niet zozeer het rare roze kleurtje, door sommigen lila genoemd, dat ik een nieuwe ‘template’ nodig vond en ook niet de wat rare rode letters die als kop dienden. Er waren een aantal problemen: 1. Ik had eerder geprobeerde de roze kleur te vervangen voor een wat gelige kleur en dat ging op zich prima, maar de gekleurde balken aan de beide zijkanten bleven lila. En ik slaagde er niet in op korte termijn te vinden waar ik die kleur toentertijd aangepast had.

2. Ik vond de verschillende lijntjes niet erg fraai, was niet tevreden over het footermenu, de sidebar beperkte mijn mogelijkheden van mijn ‘digital storytelling’-plugin, voor de journalistieke experts onder ons, het design was niet ‘responsive’, ook voor de experts, en boven alles was het uiterlijk niet toegespitst op het lezen van lange teksten. Sommige redenen zijn dus puur op het uiterlijk gericht, andere hebben echt te maken met het leesgemak van de site.

Sterke punten
Ik had dat bijna allemaal aan kunnen passen in mijn oude ‘template’, maar dat had heel veel tijd gekost en het was de vraag hoe fraai het resultaat ervan zou zijn. Ik heb daarom een testdomein aangemaakt en heb daar verschillende andere templates eens uitgeprobeerd, heb een keuze gemaakt en die snel aangepast. Wat zijn de sterke punten van de nieuwe template?

1. De ruime witte achtergrond met de antracietkleurige letters zorgt voor een rustig en leesbaar beeld. Er is weinig dat afleidt, wat in marketingtermen ‘leidt tot een optimale leeservaring’.

2. Als je een artikel leest, wordt de header bovenin veel kleiner. Dat zorgt dat de tekst nog meer eruit springt. Ook neemt de tekst bijna de hele breedte in beslag, wat nog beter zichtbaar is doordat de site responsive is. Als het goed is, maar ik heb het nog niet op alle mobiele apparaten getest, zijn de teksten ook op kleine schermen goed te lezen.

3. De sidebar is, paradoxaal genoeg, ook breder op de nieuwe site, waardoor het gemakkelijker is om die delen van de sidebar die extra aandacht verdienen, zoals de recente berichten, ook voldoende aandacht kunnen krijgen. Ook past het correctieformulier in de sidebar nu eens fatsoenlijk. Eerder was dat toch behelpen.

4. De header op de frontpage is juist groot en licht goed uit waar de site voor staat. Het geeft de site smoel en dat is niet onbelangrijk.

[aesop_image img=”http://vrijzinnigevangelisch.nl/wp-content/uploads/2014/04/Schermafbeelding-2014-04-08-om-14.25.18.png” imgwidth=”40%” align=”center” captionposition=”left” lightbox=”off”]

Tijdelijk
Als ik dan zo tevreden ben over het nieuwe uiterlijk, waarom meld ik dan toch dat het tijdelijk is? Dat heeft een aantal redenen.

1. Door dat er geen headermenu is, ik weet niet precies waarom, kan ik in het geheel niet zonder sidebar. Zonder sidebar is er namelijk geen menu en dat is een probleem. Bij een gekochte template zijn er wat dat betreft veel meer mogelijkheden, ik zou dan bijvoorbeeld de headerarea veel effectiever kunnen gebruiken. Voor met de huidige mogelijkheden qua ‘digital storytelling’ is een site zonder sidebar praktisch, zo kan je dan afbeeldingen en grafieken over de breedte van de site tonen.

2. Deze template heeft van zichzelf geen footersidebar. Dat vond ik irritant en dus heb ik die zelf toegevoegd. Dat lukte, maar mijn technische mogelijkheden zijn beperkt en de copyright-melding is boven die footer terechtgekomen. En het lukte me niet om dat eronder te krijgen. Niet zo belangrijk, maar wat mij betreft niet zo fraai.

3. De standaard-layout van de quotes is nogal saai, dus ik die aangepast, maar niet helemaal naar tevredenheid. Hij is wel mooier dan de eerdere, maar het gebruikte plaatje komt wat korrelig over.

4. Het logo op de site is wat klein, zeker als je een artikel leest. Het is niet het mooiste logo ooit, Harold Prost raadde me aan daarvoor een prijsvraag uit te schrijven en dat zal ik zeker doen, maar een logo bepaalt wel het gezicht van de site en moet dus wel groot genoeg zijn.

Toekomst
Ook is deze template nog niet zo geschikt voor de toekomst. Ik ben bezig met een essaybundel, ondanks veel radiostilte daarover zit er wel schot in de zaak, en dan is een webshop wel zo handig. In de praktijk zal dat betekenen dat met de essaybundel er ook een nieuwe site zal komen met daarbij een webshop (en eventueel ook advertenties). Het is handig om dat allemaal te combineren en daarvoor een klein bedrag voor een uitgebreide, ‘responsive’ en goed aanpasbare template uit te geven.

In feite is deze template dus maar voor een paar maanden. Helaas. Dat heeft een beetje te maken met de geschiedenis van Vrijzinnig Evangelisch, die nadat de wordpress.com-site opgeschort was zo snel mogelijk met een simpel template online gezet werd, wel zoveel mogelijk aan mijn wensen aangepast. Dat was bedoeld als een tijdelijke oplossing die helaas wat al te permanent werd. Dat heeft er ook mee te maken dat ik veel tijd heb moeten steken in het ombouwen van oude vrijzinnigevangelisch.wordpress.com-links naar vrijzinnigevangelisch.nl-links. Dat is nu in principe gedaan, hoewel het niet geheel uitgesloten is dat hier en daar nog een verkeerde link gevonden kan worden. Mocht je er één vinden, dan kan je een mailtje sturen of me via het contactformulier informeren. Alvast hartelijk dank!

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.