Categorieën
Cultuur

Hipsterbaard

De hipsterbaard wordt gedragen door jonge mensen, bij voorkeur door studenten of ex-studenten. Hun baard straalt ‘onbevangenheid, zelfbewustzijn, nieuwsgierigheid’ uit. De baard is symbool geworden van de

hipsterbaard, vrijzinnig evangelisch
Hipsterbaard, foto:Morguefile.com

generaties van na de val van de Muur. Kortom, ik ben een feministische man of een vrouw met een baard. Lees maar, het staat in De Groene van 10 april.

Een interessant frame plaatst De Groene tegenover het frame van De Volkskrant, waarin de baard als een uiting van mannelijkheid wordt genoemd. Nee, zegt De Groene, het zou een uiting van uitgestelde mannelijkheid zijn en daarmee van feminiteit: de baard is ‘zacht’ geworden.

Gender en seksualiteit hebben tegenwoordig de volle aandacht van de grote en kleinere media, maar beide kunnen toch moeilijk voor een theorie van alles doorgaan. Veel baarden zijn gemaksbaarden, andere baarden zijn identiteitsbeïnvloedend. En sommigen, zoals ik, lieten ooit hun baard staan omdat zij bij hun bijbaan als vakkenvuller in een supermarkt consequent met ‘mevrouw’ aangesproken werden. Dat deden zij zichzelf aan door hun staart te laten groeien. En zo is het toch weer een gender-issue.

Door Evert te Winkel

Initiatiefnemer van Vrijzinnig Evangelisch. Ooit een wat zurige bijna-ex-evangelische, inmiddels opbouwend-kritisch evangelisch. Probeert aardiger te zijn.