Kerk

Gods willekeur

Alle levende wezens zijn kansloos als een meteoriet valt of een groep Hollanders je eiland bezoekt. Foto: British Library

Alle levende wezens zijn kansloos als een meteoriet valt of een groep Hollanders je eiland bezoekt. Foto: British Library

Kern van de welbekende evolutietheorie is dat sommige dieren en planten erin slagen om nageslacht voort te brengen en zo (een deel van) hun natuurlijke eigenschappen overdragen, anderen sterven voordat het kroost verschijnen kan. Hun natuurlijke eigenschappen sterven uit. De evolutietheorie schrijft in wezen slechts voor welke soorten in geen geval blijven bestaan: dieren en planten die écht niet geschikt zijn voor hun leefomgeving. Dat veel dieren en planten zonder nageslacht omkomen omdat zij door een zeker toeval op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn, is niet iets waar de evolutietheorie veel mee kan. Ook het best aangepaste wezen is kansloos tegen een neerstortende meteoor.

Kerk

Kleine kleien musjes

kleine kleien musjesDaarna maakte Jezus zachte klei en kneedde dit in de vorm van twaalf musjes. Dit deed hij op de dag van de sabbat en vele kinderen speelden met hem. Maar toen een jood zag wat Jezus op de sabbat aan het doen was, vertelde hij het aan Jozef, Jezus’ vader: “uw zoon heeft musjes van modder gemaakt en zo de sabbat geschonden.” Jozef ging naar Jezus toe en riep: “Waarom deed je dat? Wat je deed is niet toegestaan op de sabbat.” Jezus klapte in zijn handen en riep naar de musjes: “Wees vrij, vlieg weg, nu jullie leven: vergeet me niet!” Met veel kabaal vlogen de musjes weg.

Kerk

Lesje dooddoeners

amerikaanse voorganger

Amerikaanse voorgangers (foto: tijdschrift Life) dragen vaak glimmende jasjes

“Jezus houdt heel veel van je!” De voorganger paradeert met zijn glimmende jasje en zijn glimmende gezicht over het podium. “Jezus is werkelijk dol op je!” Peter voelt zich ongemakkelijk. In zijn kerk wordt hij vaak raar aangekeken. Hij kan niet verbergen dat hij homoseksueel is. Veel van de kerkleden zijn hem liever kwijt dan rijk, voelt Peter. Dat Jezus wél van hem houdt, zoals de voorganger zegt, is niets meer dan een doekje voor het bloeden.

Wetenschap

Crowdsource je Bijbel

crowdbijbelTsja, iemand moet het doen. En als toch iemand het moet doen, dan zal ik me maar opwerpen. Kan ik het initiatief van de ‘teleurgestelde bloggers’ (wat een sombere insteek trouwens!) waarderen? Zeker. Het is goed dat er een website is waar de Bijbel op staat en waar fatsoenlijk naar gelinkt kan worden, zoals ook met Biblija tot voor kort de praktijk was. Maar, alles overziend, is dit wel een verslechtering ten opzichte van de oude situatie. En dat kan anders.

Ik heb inmiddels een naschrift toegevoegd, omdat de Bloggersbijbel al aan een wiki-bijbel blijkt te werken.

Wetenschap

Gemakkelijke antwoorden

Johannes ontvangt de Openbaring van Christus op Patmos.

Johannes ontvangt de Openbaring van Christus op Patmos.

Nee, een stem uit de hemel hoor ik niet. Geen visioenen. Geen gedonder en gebliksem als ik gekleed in kamelenharen jas en met buiklange baard mijn ruwhouten staf naar de hemel hef. Stilte, zelfs niet het zachte ruizen van de wind. God spreekt niet. Ook deze tekst is niet uit de hemel neergedaald.

Cultuur

Het zoet van de geloofservaring

Johannes de doper

Johannes de Doper in kamelenharen jas. Foto: Free Christian Images

Nee, een stem uit de hemel hoor ik niet. Geen visioenen. Geen gedonder en gebliksem als ik gekleed in kamelenharen mantel en met buiklange baard mijn ruwhouten staf naar de hemel hef. Stilte, zelfs niet het zachte ruizen van de wind. God spreekt blijkbaar niet.